Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 10. týždňa 2014

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

EUROZÓNA

Podľa zdrojov z prostredia Európskej centrálnej banky [ECB] majú centrálni bankári v úmysle začať spisovať tzv. minútky zo zasadnutí, ktoré budú obsahovať základné argumenty prezentované pri rozhodovaní o nastavení menovej politiky. V najbližších mesiacoch chce ECB údajne testovať rôzne formy, v akých by neskôr mohla tieto zápisnice zverejňovať. ECB na rozdiel od amerického Fed-u či britskej BoE nekomunikuje verejnosti, ako rozhodovanie o menovej politike prebiehalo a aký bol pomer hlasov centrálnych bankárov pri rozhodovaní. To by sa však v budúcnosti malo zmeniť a ECB už údajne nastavuje obsah a formu týchto zápisníc. Podľa doposiaľ komunikovaných detailov by sme sa však zo zápisníc nemali dozvedieť konkrétne podľa mien, kto za čo hlasoval. Cieľom zverejňovania minútiek je zvýšenie transparentnosti rozhodnutí menového výboru ECB.

GRÉCKO

Podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky sa stretnutia gréckych predstaviteľov so zástupcami Trojky sa aj minulý týždeň skončili patom, keď strany nedokázali nájsť zhodu v otázke rekapitalizácie gréckych bánk. Grécka strana totiž počíta s omnoho nižšou kapitálovou potrebou bánk než medzinárodní kontrolóri, čo narúša proces uvoľňovania tranží prostriedkov z dohodnutého záchranného programu. Gréci preto požiadali Trojku, aby sa táto otázka nepočítala do hodnotenia plnenia cieľov a ďalšie prostriedky im boli uvoľnené. Grécku sa totiž blíži splatnosť väčšieho balíka dlhopisov, keďže v máji je splatných takmer 10 mld. EUR. Rozhodovať o uvoľnení prostriedkov, ktoré malo Grécko podľa pôvodného plánu dostať ešte v minulom roku, budú zrejme ministri financií eurozóny pod hlavičkou Eurogroup už tento pondelok 10. marca.

Grécka centrálna banka v závere minulého týždňa zverejnila potrebu dodatočného kapitálu pre tamojšie banky podľa zistení spoločnosti BlackRock. Grécke banky budú podľa centrálnej banky potrebovať 6,38 mld. EUR. Toto číslo sa však veriteľom Trojky nepozdáva, nakoľko metodika stresového testovania ECB je odlišná a najmä prísnejšia. Grécky bankový sektor trápia popri iných problémoch aj nesplácané úvery, ktoré predstavujú viac ako 30 % všetkých úverov sektoru.

CYPRUS

Na rozdiel od Grécka sa Cyprus snaží nerobiť zbytočné prieťahy a minulý týždeň na poslednú chvíľu schválil privatizáciu štátnych podnikov vrátane poskytovateľov elektriny, telekomunikácií a prístavov. Kontrola Trojky vo februári vážnejšie výhrady k pokroku Cypru v napĺňaní cieľov nemala a Cyprus by tak mohol po schválení ministrami financií získať z trvalého eurovalu [ESM] ďalšiu tranžu pomoci v objeme 150 mil. EUR.

ČESKÁ REPUBLIKA

K slovu sa minulý týždeň dostal guvernér českej centrálnej banky [ČNB] Singer a uviedol, že pokiaľ by sa aj situácia v českej ekonomike zhoršila, ČNB skôr predĺži obdobie intervencií proti korune než by zvýšila cieľovú úroveň kurzu. ČNB umelo oslabila korunu ešte v novembri minulého roka a odvtedy sa jej s prispením trhu darí udržiavať korunu nad stanovenou hladinou 27 EURCZK. Aj vďaka intervenciám ČNB patrí koruna k najstabilnejším menám nášho regiónu, keď sa jej výraznejšie nedotkol januárový výpredaj na menách rozvíjajúcich sa krajín, ani februárový negatívny vývoj na Ukrajine. Maďarský forint ani poľský zlotý to však povedať nemôžu.

JAPONSKO

Hoci hospodárska politika japonského premiéra Abeho [tzv. Abenomika] podporená opatreniami japonskej centrálnej banky [BoJ] spočiatku žala úspechy, novšie dáta vrhajú na Japonsko opäť tieň. V Japonsku bola zverejnená revízia hospodárskeho rastu krajiny za poslednú štvrtinu uplynulého roka. Štatistici okresali pôvodne uvádzaný jednopercentný medziročný rast len na 0,7 %. Trh pritom ešte pred zverejnením prvého odhadu počítal s rastom japonskej ekonomiky na úrovni až 3 %. Neuspokojivé výsledky priniesli aj štatistiky japonského zahraničného obchodu, keď sa ukázalo, že slabý jen prispel v januári k nárastu deficitu japonskej obchodnej bilancie až na – 2,3 bil. JPY. Hoci slabšia domáca mena má zvyčajne za následok podporu exportu, v prípade Japonska prevážil fakt, že došlo k zdraženiu dovážaných energií. V deficite – 1,6 bil. JPY skončil v dôsledku vysokého schodku obchodnej bilancie aj bežný účet japonskej platobnej bilancie.

VEĽKÁ BRITÁNIA

Britská obchodná komora [BCC] očakáva, že ostrovná ekonomika sa čoskoro dostane na svoju predkrízovú úroveň. BCC pre tento rok očakáva rast britskej ekonomiky na úrovni 2,8 % a pre budúci rok 2015 na úrovni 2,5 %. Britská ekonomika rastie najmä vďaka spotrebiteľskému dopytu a investíciám podnikov. Hrubý domáci produkt Veľkej Británie by mal podľa prognózy BCC dosiahnuť svoje predkrízové maximum z roku 2008 už v druhom tohtoročnom štvrťroku. Na konci roka 2013 bol HDP Veľkej Británie ešte o – 1,4 % nižší ako v predkrízovom roku 2008.

O red

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices