konferencia

Voľby do Európskeho parlamentu sa blížia: Europoslanci chcú skvalitniť seniorom život

konferencia
PHOTO: redakcia/ruz.

O tom, či voľby do Parlamentu prinesú čerstvý vzduch, alebo všetko ostane po starom, budú hlasovať voliči 24.mája. Podľa riaditeľa Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu so zastúpením na Slovensku Róberta Hajšela politický mainstream poklesne a do popredia sa dostanú euroskeptici. Na pozore by sme mali byť podľa neho aj pred extrémistami, ktorých moc sa rozrastá po celej Európe. Okrem toho bude mať Brusel väčšie právomoci a tešiť sa môžeme aj na množstvo noviniek.

„Po prvý krát v histórii si budeme voliť podľa Lisabonskej zmluvy a tiež aj predsedu Európskej komisie,“ vyjadril sa pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk Hajšel.

Slováci si musia vybrať do Parlamentu trinástich zástupcov, ktorý zodpovedá za väčšinu legislatívy a spolu s Radou schvaľuje rozpočet Európskej únie. Kľúčovým problémom bude i naďalej otázka vytvárania nových pracovných miest a riešenie finančnej krízy.

Európa starne

Moderná medicína a nižšia natalita v niektorých členských štátoch spôsobuje, že Európa je, takpovediac, z roka na rok staršia. Podľa reálnych odhadov budeme mať v roku 2060 až 35 percent populácie nad 60 rokov. Na dôstojnú starobu majú však právo všetci a ľudia by si mali rozširovať obzory v každom veku.

„Každý piaty Európan sa venuje dobrovoľníctvu a v týchto organizáciách je čoraz viac seniorov. Je mimoriadne dôležité, aby boli neustále aktívni,“ myslí si europoslankyňa Katarína Neveďalová, ktorá sa prioritne venuje vzdelávaniu mládeže.

K angažovanosti staršieho obyvateľstva prispieva Program celoživotného vzdelávania. Z dielne Európskej únie pochádza aj takzvaný pilier sociálnej únie, ktorý sa snaží týmto ľuďom zabezpečiť slušné podmienky i v „jeseni“ ich života.

Primárnou otázkou ostáva vysoká nezamestnanosť mladých, ktorá dosahuje v Únii približne 23 percent. Podľa Neveďalovej sú problémom niektoré obory, ktoré nezodpovedajú súčasným požiadavkám na trhu práce.

Viac..  Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

„O staršiu generáciu sa treba postarať, čo znamená, že musíme ešte dnes zmeniť systém vzdelávania. Mali by sme sa sústrediť na to, čo skutočne potrebujeme, napríklad zdravotnú starostlivosť a viac profesií, ako sú lekári či sestričky,“ hovorí Neveďalová.

Slováci Parlamentu dôverujú

So vstupom do Európskej únie súhlasilo v referende v roku 2003 až 92,5 percent Slovákov, čo zodpovedá tomu, že ľudia európskym inštitúciám a myšlienkam dôverujú. Napriek tomu sa jej ekonomický rast nevyvíja rýchlosťou, akou by sme si želali, myslí si podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

 „Nielen na domácej, ale i európskej úrovni by sme mali presadiť to, aby sme namiesto zvyšovania znižovali dane i obvody. Pružnejšie pracovné právo by zase malo poslúžiť tým, ktorí chcú skutočne pracovať,“ povedal Štefanec.

Otázne je, ako bude európska integrácia a spolupráca jednotlivých krajín pokračovať.

„Aj keď tvorí Slovensko v Únii z hľadiska celkového počtu obyvateľov len jedno percento, svoj hlas chceme využiť pre obranu národných záujmov, aby sme sa v spoločnom „Európskom dome“ cítili lepšie,“ uzatvára Štefanec.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices