Bude Krym ruský? Rozhoduje sa už dnes v referende

krym
Volebné miestnosti strážia vojaci. Krym, Ukrajina. PHOTO: Flickr.

KYJEV/SIMFEROPOL – Na Kryme sa dnes koná referendum, ktoré má potvrdiť rozhodnutie tamojšieho parlamentu z 6. marca o prijatí juhoukrajinského poolostrova k Rusku. Výsledok je daný vopred vzhľadom k tomu, že Krym už obsadili ruské ozbrojené jednotky a obyvateľstvo je na Kryme prevažne ruskojazyčné.

Krymčania hlasujú za Rusko

Mnohí z obyvateľov Krymu sa hlásia k Rusku. Cítia sa ako Rusi, nie ako Ukrajinci. „Samozrejme, že som hlasovala za Rusko. Mala som hlasovať za Ukrajinu? Za vojnu? Nie, ďakujem,“ vyjadrila sa volička krátko po tom, čo odhlasovala. Informáciu priniesol ABC News.

Ani daždivé počasie nezastaví voličov

Očakávalo sa, že referendum bude prebiehať pod nátlakom a rinčať budú aj zbrane. Nedeľné ráno na Kryme je však zatiaľ pokojné. Ukrajina v separatistickej oblasti Krym bojuje len s počasím. Voličov však ani dážď neodrádza ísť hlasovať. Informuje americký USA Today.

100 voličov v prvých 10 minútach

Od voličov na dnešnom referende sa očakáva, že zahlasujú za odtrhnutie sa od Ukrajiny a pripojenie sa k Rusku. Bojkotovať hlasovanie budú pravdepodobne krymskí Tatári. Podľa BBC už v prvých 10 minútach od otvorenia miestností sa nahrnulo svoj hlas odovzdať viac ako 100 ľudí.

Technické problémy ohrozujú referendum

Obyvatelia majú možnosť sa hlasovať v asi 1 205 volebných staniciach naprieč polostrovom. Referendum však sprevádzajú technické problémy, keďže v oblasti silno prší. Vo viacerých staniciach nefungujú telefónne linky ani elektrina, oznámil šéf referendovej komisie.

Rusko má na Ukrajine 22 000 vojakov

Rusko pokračuje vo svojej invázii na ukrajinskom Kryme. Celkovo sa podľa ukrajinského ministra obrany Ihora Tenyukha na území nachádza až 22 000 ruských vojakov. „Bohužiaľ, vo veľmi krátkej dobe počet narástol, čím boli porušené bilaterálne dohody,“ uviedol Ihor Tenyukh.

EÚ už zvažuje kroky proti Rusku

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Európska únia podniká kroky na zvýšenie sankcií proti Rusku, v prípade, že sa v referende potvrdí pripojenie Krymu k Rusku. Predstavitelia EÚ a USA označujú dnešné referendum za nelegálne. Už v pondelok rozhodnú, či zmrazia majetok a zavedú vízové sankcie, píše The Washington Post.

Referendum o vytrhnutí Krymu z Ukrajiny

Hlasovanie v referende o budúcnosti Krymu prichádza len deň po tom, čo Rusko vetovalo rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN. Tá vyzývala krajiny, aby neuznali výsledky referenda. Obyvatelia budú chcieť pripojenie k Rusku. Moskva ich che chrániť, píše Voice of America.

Voliči už stoja v radoch, aby odovzdali svoj hlas

Voliči už odovzdávajú svoje hlasovacie lístky v referende. Krymská polícia udržuje poriadok v uliciach mesta Simferopol. Pred volebnými miestnosťami sú policajti vyzbrojení obuškami. Označení sú červenými náramkami s nápisom „Druzhinnik“ alebo milície, informuje The Sydney Morning Herald.

Budúcnosť Krymu majú v rukách obyvatelia

Hlasovanie sa koná bez ohľadu na vyhlásenia Kyjeva i zahraničných predstaviteľov o protiústavnosti. Napätie sa stupňuje medzi proruskými demonštrantmi a podporovateľmi nového ukrajinského vedenia. Potýčky si vyžiadali v posledných dňoch najmenej troch mŕtvych.

Ukrajinská kríza sa stupňuje

Krym hlasuje o tom, či sa pripojí k Rusku, alebo ostane súčasťou Ukrajiny, ale s väčšou autonómiou. Kyjev a Západ označil referendum  ako „ilegálne“, podporuje ho však Moskva. Očakáva sa, že bojkotovať hlasovanie budú krymskí Tatári. Informuje BBC.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O red

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices