Štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec za SDKÚ-DS. PHOTO: redakcia/IŠ.

Ivan Štefanec: Myšlienku spoločných európskych daní považujem za veľmi škodlivú

Štefanec
Ivan Štefanec, kandidát na europoslanca za SDKÚ-DS. PHOTO: redakcia/IŠ.

Podpredseda strany SDKÚ-DS, líder kandidátky do májových eurovolieb, člen Výboru pre európske záležitosti a Výboru pre financie, rozpočet a menu. V prípade úspechu bude v Európskom parlamente hájiť národné záujmy. Reč je s Ivanom Štefancom.

Nielenže ste podpredsedom SDKÚ-DS, ale zároveň ste aj členom Výboru pre európske záležitosti. Mohli by ste nám bližšie tento Výbor priblížiť?

Výbor je najdôležitejším výborom v parlamente, pretože zastáva kompetencie celej NR SR v európskych záležitostiach. Dokonca môže zmeniť aj rozhodnutie Vlády v európskych otázkach. Stalo sa to už viackrát. Napríklad v prípade možného členstva Turecka v Únii a v prípade neuznania Kosova. Je naozaj najvýznamnejším a môže zaviazať Vládu k tomu, aby zastávala príslušné stanovisko, ktoré reprezentuje Slovensko na každej Európskej rade.

Ste jedným z kandidátov na europoslanca. S akým programom idete do eurovolieb?

Predovšetkým mi záleží na tom, aby ekonomické témy boli rozoberané v Európskom parlamente. Tieto otázky sú dôležité nielen pre Slovensko, ale rovnako aj pre celú EÚ. Hoci sa Európska únia stala bezpečným miestom, takpovediac centrom mieru a nebol tu vojnový konflikt už 69 rokov, v rámci EÚ sú problémy s rastom. Jednoznačne je treba nastoliť ekonomické témy a podporiť ľudí, ktorí sú aktívni, pracovití a zároveň tvoria hodnoty. Základný program je taký, aký prezentujeme na národnej úrovni. Podporujeme aktivity, nižšie dane, nižšie odvody, pružné pracovné právo, rovnaké podmienky pre všetkých, podporujeme vzdelanie a investovanie do mladých. Tieto programové ciele, ktoré sú dlhodobo programovými prioritami SDKÚ-DS chcem prezentovať aj na európskej pôde a verím, že sa nám to podarí. Sme zároveň členmi Európskej ľudovej strany, najväčšej frakcie, čiže si myslím, že máme dostatočne silný hlas.

Prečo ste sa rozhodli kandidovať do Európskeho parlamentu?

Európskou témou sa zaoberám odkedy som aktívny v politike. Je to od roku 2006, keď som sa stal členom európskeho Výboru v parlamente. Bol som aj jeho predsedom a teraz som jeho podpredsedom. Týmito ekonomickými témami by som sa chcel zaoberať na európskej pôde ešte intenzívnejšie. Preto som sa rozhodol kandidovať. Okrem toho EP má stále väčší význam, a to najmä po implementácii Lisabonskej zmluvy. Stále viac predpisov, ktoré ovplyvňujú ekonomické dianie na Slovensku sa  tvorí práve v Európskom parlamente. Preto by som rád prispel k tomu, aby celá Európa a najmä Slovensko malo taký rast, aby sme dokázali zvýšiť našu životnú úroveň. Zároveň si nemyslím, že všetko čo prichádza z vonku, by sme mali okamžite prijímať a doteraz som bol jediným poslancom, ktorý presadil v NR SR cez európsky výbor takzvané odôvodnené stanoviská k európskym smerniciam. Chcem takto aktívne pracovať aj naďalej.

Čo považujete za váš najväčší ciel v prípade, že sa dostanete do Európskeho parlamentu?

Chcel by som, aby sme si zachovali daňovú suverenitu v oblasti priamych daní. Je dôležité, aby sme povedali, kde európska integrácia bude pokračovať a na druhej strane by sme si mali zachovať rozhodovanie na národnej úrovni. To je jeden z mojich cieľov. Zachovanie suverenity priamych daní, a aby si na národnej úrovni  mohli príslušné vlády rozhodovať o výške daní vo vlastnom štáte. Osobne považujem myšlienku spoločných európskych daní a rovnakých daní pre všetkých za veľmi škodlivú. Pre Európu je dôležité, aby tu bola súťaž, zdravá možnosť výberu, a to nás môže posunúť dopredu.

Viac..  Europoslanec Peter Pollák: Niektoré plány európskych politikov sú nerealizovateľné

Na čo sa najviac tešíte?

Teším sa na nové prostredie, nových kolegov, na nové nápady a na nové názory pretože EP sústreďuje ľudí zo všetkých 28 štátov Únie, takže určite je tam veľa nových ľudí s novými názormi. To nás môže vzájomne obohatiť v prípade, že jeden druhého budeme počúvať. Potom veci môžeme posunúť k lepšiemu. Na druhej strane obava je z prílišnej zviazanosti, byrokracie a z neprehľadnosti. Uvedomujem si, že platia určité pravidlá, ktoré musia zostať zachované. Najmä rozhodovací mechanizmus, ale o to dôležitejšie je, aby si  naši občania správne vybrali takých kandidátov, ktorí môžu veci dobre ovplyvniť. Slovensko totiž predstavuje približne 1% celej Únie. Máme necelých 5,5 milióna občanov a Únia má viac ako 500 miliónov obyvateľov. Na druhej strane SDKÚ-DS je súčasťou najväčšej frakcie Európskej ľudovej strany, ktorá môže posunúť veci dopredu. O to dôležitejšie je, aby sme ľudom dali ponuku a potom ju aj správne využili.

Patrí však k tomu aj neustále cestovanie medzi Bruselom a Štrasburgom, nebude to pre vás náročné?

Celý život cestujem a som naučený cestovať, takže toto nepovažujem za veľký problém. Pracoval som 20 rokov v podnikateľskom prostredí na manažérskych pozíciách. Preto som naučený a zvyknutý cestovať denne. Takže túto výzvu by som rád prijal.

A vaša rodina má aký názor na to, že sa chcete stať europoslancom?

Už si zvykla. Manželka sa už s tým zmierila a podporuje ma v mojich rozhodnutiach. Manželka bola samozrejme prvým človekom , ktorému som  povedal, že mám záujem kandidovať. Pochopila to a podporuje ma. Takže samozrejme v prípade úspechu by to neznamenalo nijaký veľký presun, že by som sa sťahoval. Skôr by som dochádzal a rodina by ostala na Slovensku.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal podpredseda SDKÚ-DS Ing. Ivan Štefanec MBA, PhD.

 

O hag

Odporúčame pozrieť

E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Žurnalistiku a slobodné médiá budeme po súčasnom „informačnom zmätku“ opäť vnímať ako kľúčový prvok verejnej …

Consent choices