Krym chce pripojenie k Rusku, Moskvu prosí o pomoc

krym
PHOTO: Flickr.

KYJEV/SIMFEROPOL – Výsledky včerajšieho referenda potvrdili vôľu obyvateľstva. To chce patriť k Ruskej federácii. Vyjadrilo sa tak 96,7 percenta voličov. Rusko aj naďalej Krym podporuje. Krym na výsledky referenda pohotovo reagoval.

Nezávislosť Krymu

Krymský parlament dnes vyhlásil nezávislý zvrchovaný štát s názvom Krymská republika. Zároveň požiadal o vstup do Ruskej federácie ako jej nový subjekt, čím naplnil len to, čo včera obyvatelia deklarovali v referende. V hlasovaní sa drvivá väčšina ruskojazyčného ukrajinského polostrova vyjadrila za pripojenie k Rusku.

V parlamente za rezolúciu „O nezávislosti Krymu“ hlasovalo 85 zo 100 poslancov. V rezolúcii sa píše, že parlament sa obracia na Ruskú federáciu s návrhom prijať Krymskú republiku do Ruskej federácie ako nový subjekt so štatútom republiky. Obdobnú rezolúciu už schválilo mesto Sevastopol, ktoré má v rámci Krymu formálne zvláštny status.

Nová Štátna rada Krymskej republiky

Podľa šéfa parlamentu Vladimira Konstatinova budú rozpustené jednotky ukrajinskej armády nachádzajúce sa na polostrove. Viac ako 500 vojakov už opustilo svoje stanovištia v Sevastopole a upriamili pozornosť na demonštrantov v mestách. Krymské úrady vraj budú zaisťovať ich životné potreby najbližšie tri mesiace.

Viac..  Arménsko zvažuje členstvo v EÚ, potvrdil šéf diplomacie Mirzojan

Krymský parlament dnes schválil aj zmenu svojho mena, ktoré bude Štátna rada Krymskej republiky. Poslanci tiež schválili výzvu OSN a zaslali žiadosť o uznanie všetkým štátom sveta.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices