Rusko prichádza o peniaze, doplácať bude aj Slovensko

Moskva
Moskva, Rusko. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Okrem politického a bezpečnostného napätia celý svet napäto sleduje ukrajinský konflikt aj z pohľadu ekonomiky. Najmä Európska únia a s ňou aj naše malé Slovensko. Rusko predstavuje totiž obrovský trh pre export únie a naopak Európa obrovský konzument ruského plynu.

Odliv ruského kapitálu

Hoci Rusko drží tromf vo forme plynu vo svojich rukách, jeho ekonomika ani zďaleka nedosahuje taký rast ako v roku 2008. Ukrajinské dobrodružstvo mu teda nemusí vyjsť podľa plánov.

Od začiatku roka ubehli len tri mesiace, avšak odliv kapitálu z Ruska sa za krátke obdobie zdvojnásobil. 50 miliárd dolárov pritom predstavuje desatinu ekonomiky krajiny. Napriek tomu, hrozba sankcií voči Rusku vyvoláva na tvárach Európanov vrásky a obavy.

„Eskalácia ukrajinskej krízy nás znepokojuje, čo sa týka ekonomických výhľadov do budúcnosti,“ uviedol Oliver Roth, analytik Seydler banky. „Do krajiny smeruje pätina našej produkcie, preto to sledujeme,“ priznal obavy hovorcia Kia Motors Slovakia Jozef Bačé.

Trest pre Rusov, pomoc Ukrajine

Viacerí očakávajú, že Európska únia nepodporí zákaz dovozu ruského plynu. Vzniknutá situácia však opäť naštartovala štátnikov v hľadaní alternatív a možných riešení. „Parameter energetickej závislosti a bezpečnosti je aktuálny ako nikdy predtým,“ uviedol český premiér Bohuslav Sobotka.

Na jednej strane chce Európska únia trestať Rusov, na strane druhej chce naopak pomôcť Ukrajine. „Dohodli sme sa na obchodných podmienkach, ktoré Ukrajine pomôžu ťažiť zo zóny voľného obchodu. Krajina na tom získa 500 miliónov eur ročne,“ uviedol José Manuel Barroso, šéf Európskej komisie.

Viac..  EK vyplatila Ukrajine 4,5 miliardy eur preklenovacieho financovania v rámci Nástroja pre Ukrajinu

Pre Slovensko opäť nič

Slovensko opäť nemá dôvod na radosť. Ako obmedzenie exportu do Ruska môže ohroziť naše pracovné miesta, rovnako aj náhle uvoľnená politika voči Ukrajine. Proti zrušeniu ciel stihli namietať slovenské chemické spoločnosti.

„Slovenské výrobky budú musieť čeliť cenovému tlaku ukrajinských produktov, ktoré síce často nespĺňajú rovnaké kvalitatívne parametre, ale pre kupujúcich budú cenovo zaujímavé,“ priznal Roman Karlubík, prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu.

Všetko nasvedčuje tomu, že vzniknutá situácia nehrá do karát Slovensku vo viacerých rovinách. Keďže je však vzájomný obchod Ruska a Európskej únie priveľmi previazaný, možno sa vysokopostavení zázračne dohodnú a všetky strany budú spokojné.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices