hajnoš
PHOTO: redakcia.

Študenti budú môcť využiť Erasmus počas štúdia aj viackrát

hajnoš
PHOTO: redakcia.

Minulý rok schválil Európsky parlament a Rada Európskej únie nový finančný rámec na obdobie 2014 až 2020 s názvom ErasmusPlus, kde sa zvýšili financie o 40 percent v porovnaní s minulým obdobím.

Miroslav Hajnoš, generálny sekretár Európskej Demokratickej Strany: “Nový ErasmusPlus prináša veľa noviniek, ktoré práve v tejto chvíli kompetentné orgány implementujú na národných úrovniach. Jeden z najdôležitejších bodov celého ErasmusPlus je, že v minulosti mohol vysokoškolský študent ísť na Erasmus len raz, ale v novom rámci Erasmus+ bude môcť ísť viackrát. To znamená raz počas bakalárskeho, magisterského a dokotorandského štúdia.”

Študenti, ktorí majú záujem ísť na výmenný študijný pobyt dostávaju grant Erasmus+, ktorý im má uhradiť cestovné náklady a náklady na pobyt v zahraničí. Samozrejme, študenti nemôžu platiť poplatky za výučbu, registráciu skúšky, vstup do laboratórií či knižníc v hosťovskej inšititúcii.

„Som veľmi  zvedavý ako sa k tomu postavia slovenské vysoké školy, či dajú možnosť jednému študentovi ísť aj viac krát na Erasmus, teda raz na bakalárskom a raz na magisterskom, alebo budú mať stratégiu, že dajú šancu viacerým,“ dodáva Hajnoš.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Prezidentka neziskovej organizácie Erasmus Student Network na Slovensku, Simona Ježíková: “Je skvelé, že možnosti vzdelávania v zahraničí sa stále rozširujú a kladie sa na to vysoký dôraz. Pre študentov to predstavuje konkurenčnú výhodu na trhu a hlavne štúdiom v zahraničí sa otvárajú ich obzory, zlepšuje sa ich kultúrne porozumenie, čo je základom spoločnej Európy. Navyše, program Erasmus+ nezabezpečuje iba štúdium v zahraničí, ale aj Erasmus stáž, ktorej sa s novým programom môžu zúčastniť aj absolventi vysokých škôl.”

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices