Talianske náklady na záchranu iných štátov a vytvorenie eurovalu zodvihli jeho dlh o 50 miliárd EUR

euro peniaze
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Taliansko to vzdať ešte nechce. Bývalý minister financií Fabrizio Saccomanni sa zatváril urazene, keď Komisia varovala Taliansko pred makroekonomickými nerovnováhami. Podľa Saccomanniho „dlh narástol, pretože štát musel zaplatiť dlžoby voči dodávateľom tovarov a služieb.“ Prečo by sa toto nemalo rátať nevysvetlil. Pobúrilo ho, že Komisia nevzala do úvahy talianske náklady na záchranu iných štátov a vytvorenie eurovalu, ktoré zodvihli jeho dlh o 50 miliárd eur. Trošku pozabudol, že pred dvoma rokmi ECB nákupmi talianskych dlhopisov za niekoľko desiatok miliárd eur zachránila jeho krajinu pred bankrotom, nehovoriac o ďalších gigantických pôžičkách pre taliansky bankový sektor.

Terajší premiér je však z inej fajty. Aspoň sa zdá. Opätovne potvrdil zámer reformovať pracovný trh a špecifikoval plánované zníženie daní. V prípade dane z príjmu fyzických osôb by malo 10 miliónov zamestnancov s najnižším príjmom ročne ušetriť na daniach 10 miliárd eur. Ale netlieskajme predčasne. Pôvodne mali byť nižšie dane financované škrtmi vo výdavkoch, po novom už by mali byť využité aj nízke úroky a časť zaplatená novým dlhom. Pri krajine s viac ako 130 % úrovňou dlhu to nikdy neznie ako dobrý nápad. Aspoň že talianska ekonomika po dva a štvrť rokoch v recesii konečne narástla o 0,1% HDP.

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

V Španielsku vládou ustanovená expertná skupina odporučila znížiť firemnú daň o 10%. V Portugalsku sa pobili policajti s policajtmi kvôli znižovaniu platov. Ako sa vyjadril jeden z protestujúcich: „Pracujem a spím. A na konci mi plat už nestačí ani na zaplatenie daní.“

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices