To je účasť! Referenda na Kryme sa zúčastnilo viac ako 90% voličov a takmer všetci sú za pripojenie k Rusku

krym
PHOTO: Flickr.

Na Kryme sa včera konalo referendum, ktoré má potvrdiť rozhodnutie tamojšieho parlamentu z 6. marca o prijatí juhoukrajinského poolostrova k Rusku. Výsledok je daný vopred vzhľadom k tomu, že Krym už obsadili ruské ozbrojené jednotky a obyvateľstvo je na Kryme prevažne ruskojazyčné. Referenda sa zúčastnilo 93 percent voličov

Volebná účasť v referende o budúcom štatúte Krymu bola 80 percent, uviedla agentúra Interfax. Za pripojenie k Rusku hlasovalo asi 93 percent voličov, vyhlásil pre Channel One predseda vlády autonómnej republiky Sergej Aksyonov. O výsledkoch informovala agentúra ITAR TASS.

Referendum je historickým okamihom pre Rusko

Nedeľné referendum na Kryme, v ktorom voliči vyjadrili svoju vôľu o budúcnosti svojho regiónu, je historickým momentom pre Rusko. Výsledky ešte nie sú oficiálne, ale predpokladané výsledky hovoria pre Rusko, ktoré má možnosť získať svojich krajanov späť, píše ITAR TASS.

Viac ako polovica krymských Tatárov odovzdala hlas

Viac ako polovica z 5 000 žijúcich krymských Tatárov v Sevastopoľe sa zúčastnila na dnešnom referende, ktoré rozhodovalo o určení budúceho štatútu Krymu. „Prišlo viac ako 50% krymských Tatárov,“ uviedol ich hovorca Lenur Usmanov pre agentúru ITAR TASS.

Výsledky referenda nemôže nič ovplyvniť

„Nič nemôže ovplyvniť výsledky krymského hlasovania“, uviedol predseda referendovej komisie Michail Malyshev. „Neboli vyjadrené žiadne sťažnosti, preto sme začali so sčítaním hlasov,“ doplnil predseda pre agentúru ITAR TASS.

Viac..  Bilčík k debate o Slovensku v EP: Dnes potrebujeme ešte viac brániť slobodné médiá a právny štát

USA hrozí Moskve sankciami

Spojené štáty americké odmietli referendum o pripojení Krymu k Rusku. Biely dom po skončení hlasovania odkázal Moskve, že za intervenciu zaplatí cenu v podobe sankcií a zvýšenej nestability. Spojené štáty spolu so západnými krajinami označili hlasovanie za nezákonné.

93 percent Krymčanov hlasovalo za Rusko

Hlasovacie miestnosti sa zatvorili. V referende sa podľa prvých odhadov vyslovilo až 93 percent voličov. Odhad vychádza z anonymných ankiet medzi voličmi po opustení volebnej miestnosti. Informuje tlačová agentúra RIA.

Referenda sa zúčastnilo až 80 percent Krymčanov

Účasť na referende na Kryme bude viac ako 80 percent, informoval krymský minister minister informácií Dmitry Polonsky. „Výsledky ukazujú, že volebná účasť je už teraz vyššia ako 70 percenta ešte nie je koniec,“ povedal Polonsky pre agentúru ITAR TASS.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices