ECB už priznáva, že silné euro môže byť problémom

ecb
Európska centrálna banka, Frankfurt nad Mohanom. PHOTO: Flickr.

V úvode uplynulého týždňa sa euro udržalo v blízkosti svojho viac než dvojročného maxima voči doláru, na ktoré sa vyšplhalo predminulý piatok v doznievajúcej reakcii na rozhodnutie ECB nemeniť úrokové sadzby. Euro pondelok uzavrelo prakticky bez zmeny, teda na úrovni 1,3880 EURUSD. Absencia zásadnejších makrodát mala aj v utorok za následok, že sa pozornosť obchodníkov venovala skôr vyjadreniam verejných predstaviteľov.

Zástupca v ECB Constancio poslal v utorok dopoludnia euro nadol na úroveň 1,3830 EURUSD, keď uviedol, že trhy dezinterpretovali štvrtkové slová guvernéra Draghiho. Podľa Constancia je totiž stále v hre znižovanie sadzieb, spustenie kvantitatívneho uvoľňovania či využitie iných neštandardných nástrojov.

Podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, vymazalo euro v utorok popoludní takmer všetky svoje straty a posilnilo na úroveň 1,3860 EURUSD. V stredu euro opäť otestovalo hladinu 1,3900 EURUSD a dostalo sa tak na dohľad svojho dvaapolročného maxima. Vo štvrtok spočiatku rast eura pokračoval a spoločná mena eurozóny poskočila voči doláru na najvyššiu úroveň od októbra 2011 a dostala sa na dohľad psychologickej hladiny 1,4000 EURUSD.

To už sa ale zjavne nepáčilo guvernérovi ECB Draghimu, ktorý povedal, že kurz eura sa stáva mimoriadne relevantným pri hodnotení cenovej stability. Naznačil tak, že príliš silné euro môže mať za následok nežiaduci cenový vývoj, ktorého sa ECB obáva. Draghi svojimi slovami zrazil euro až o celú figúru nadol z úrovne 1,3950 EURUSD na 1,3850 EURUSD. Draghiho slová však na dlho posilňovaniu eura nezabránili a už v piatok sa spoločná mena eurozóny vrátila nad hladinu 1,3900 EURUSD, nad ktorou napokon týždeň aj uzavrela.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Meny nášho regiónu sa minulý týždeň obchodovali zmiešane. Oslabenie o – 0,5 % na úroveň 4,2250 EURPLN si zaknihoval poľský zlotý. Maďarský forint voči euru za týždeň nepatrne posilnil a obchodoval sa na úrovni 312,10 EURHUF. Najstabilnejšou menou nášho regiónu bola opäť česká koruna, ktorá sa počas celého týždňa obchodovala v okolí úrovne 27,360 EURCZK.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu …

Consent choices