oravec
Ján Oravec (SaS). PHOTO: redakcia/SaS.

Ján Oravec: Vitaj žiarovka!

oravec
Ján Oravec (SaS). PHOTO: redakcia/SaS.

Žerú veľa prúdu a málo svietia. Taký je bruselský ortieľ nad žiarovkami. Od septembra 2009 začal so zákazom ich predaja a s ich postupnou výmenou za vraj úsporné žiarivky. Kolosálna hlúposť!

V roku 2010 nemecký spolkový úrad pre životné prostredie upozornil na zdravotné riziká súvisiace s obsahom ortuti v úsporných žiarovkách. Medzi najviac ohrozené skupiny patria deti a tehotné ženy. V Bruseli teda ľavá ruka nevie, čo robí pravá. Európska únia najprv zakázala ortuťové teplomery, aby vzápätí začala vymieňať klasické žiarovky za žiarivky s ortuťou.

Aby toho nebolo málo, Brusel ignoroval aj peňaženky občanov. Výhodou žiariviek má byť nižšia spotreba energie, jej nevýhodou je však cena. Ak žiarovka stojí od 10 do 70 centov, žiarivka od 2 do 10 eur, teda minimálne desaťnásobne viac. Ak sa vám taká drahá žiarivka rozbije alebo pokazí, jej ekonomické výhody zostávajú len na papieri.

Viac..  Vladimír Bilčík: Vraj som sa stretol s agentom ruskej spravodajskej služby FSB, nenechajte sa zmiasť!

A tak sa niet čo čudovať, že žiarovky sú späť. Nepredávajú sa však ako žiarovky, ale ako „zdroje tepla“. Bravo, Brusel!

Komentár pripravil Ján Oravec, líder kandidátky v eurovoľbách za SaS.

O red

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices