Podpísané. Ukrajina a Európska únia potvrdili časť asociačnej dohody

asociačná dohoda
Podpisovanie asociačnej dohody medzi Ukrajinou a EÚ. PHOTO: Flickr.

BRUSEL – Bruselskému summitu kraľuje ukrajinská kríza. Lídri Európskej únie rokovali o krymskom konflikte. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk podpísal s predstaviteľmi Európskej únie politickú časť asociačnej dohody.

Prvý krok k členstvu

Podpis časti zmluvy týkajúcej sa politického dialógu, spolupráce v obrannej a bezpečnostnej politike či podpory pri reformách je výrazom záujmu EÚ spolupracovať so súčastnou vládou v Kyjeve. Podľa Jaceňuka je dnešok historickým dňom pre Ukrajinu a zároveň prvým krokom k členstvu Ukrajiny v Európskej únii.

Na summite prebehla zároveň dohoda týkajúca sa hospodárskej pomoci krízou zmietanej krajiny. „Ukrajina by si mala svoje problémy riešiť sama, nesie sama za seba zodpovednosť. To, že je v takom stave, v akom je, je jedine jej problém,“ prehlásil po summite predseda vlády Robert Fico.

„Robíme chybu v tom, že Európska únia začína preberať na svoje plecia zodpovednosť za ukrajinskú ekonomiku. A mýlime sa, keď si myslíme, že Ukrajina je pripravená urobiť si svoje domáce úlohy,“ dodal na palube vládneho špeciálu premiér.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Nájdu jednotný postoj?

K 21 osobám z Ruska pribudne ďalších 12, ktorým Európska únia zmrazí majetky a zakáže vstup do únie. Vzájomný biznis Ruska a EÚ je enormný a preto Európska komisia požiadala jednotlivé štáty, aby vypracovali štúdie o ďalších prípadných sankciách.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová na summite vyhlásila, že sa „budeme zaoberať aj sankciami voči Rusku, kde spadá zmrazenie účtov, či zrušenie víz. Následne dáme signál, že pri stupňovaní násilia pristúpime k ďalším sankciám. Pevne verím, že v tomto smere nájdeme jednotný postoj.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices