Snowden potvrdil, že nás NSA sleduje. Pozrite si jeho svedectvo

edward snowden2
PHOTO: Flickr.

Edward Snowden potvrdil špehovanie americkej bezpečnostnej agentúry NSA. Počítačový odborník dal prednosť písomnej odpovedi pred videokonferenciou, ktorá prišla až z ďalekého Ruska. Práve v tejto krajine sa musí pred verejnosťou ukrývať, pretože mu odmietli dať azyl. Snowden písal otvorene nielen o úlohe NSA, ale aj o európskych tajných službách. K svedectvu ho nedávno vyzvali europoslanci, ktorí sa dôsledkami narušenia súkromia budú venovať i naďalej.

„Tajné služby všetkých európskych vlád vnucujú agentúre NSA prístup a to bez toho, aby vedeli, ako tým uľahčia obrovskú mozaiku sledovania všetkých bežných občanov,“ vyjadril sa Snowden v 12-stranovom dokumente.

Ultimátum z Bruselu má podobu šesťmesačného vyšetrovania, ktoré sa zameralo na špionážne programy USA. Ak NSA nezastaví plošné hromadné sledovanie, obchodná dohoda medzi Európskou úniou a zaoceánskou veľmocou môže byť v ohrození. Medzinárodná kauza neostala bez povšimnutia ani u slovenských zástupcov Parlamentu.

Viac..  Martin Hojsík: Obnova budov je súčasťou riešenia zníženia účtov za energie

„Svet sa po 11. septembri zmenil. Nároky, ktoré sú kladené na bezpečnosť v kombinácii s vyspelými komunikačnými technológiami umožňujú agentúram ako je NSA dozvedieť sa o občanoch takmer všetko. Získavanie a poskytovanie určitého druhu informácií by malo podliehať informovanej verejnej diskusii, aby nezasahovali do základných práv občanov,“ uzatvára pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk europoslankyňa Katarína Neveďalová.

Snowdenovo svedectvo si môžete vypočuť v priloženom videu.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices