Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 11. týždňa 2014

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

SLOVENSKO

Národná banka Slovenska [NBS] vykázala v roku 2013 zisk na úrovni 489,8 mil. EUR. Banková rada NBS minulý týždeň rozhodla, že zisk bude použitý na zníženie neuhradenej straty minulých rokov. Kladné hospodárenie NBS bolo predovšetkým dôsledkom úrokových výnosov z dlhopisov vo výške 492,5 mil. EUR a zisku z finančných operácií [predovšetkým úrokových swapov] v objeme 220,7 mil. EUR. Najvyššou nákladovou položkou NBS boli vlani mzdové a sociálne náklady v objeme 33,8 mil. EUR.

CYPRUS

„Tak ako sme očakávali, ministri financií krajín eurozóny stretávajúci sa pod hlavičkou skupiny Eurogroup uplynulý pondelok odklepli uvoľnenie ďalšej časti pomoci pre Cyprus,“ hovorí Eva Sadovská, analytička Poštovej banky. Tranžu v objeme 150 mil. EUR by mal Cyprus z trvalého eurovalu [ESM] obdržať začiatkom apríla. Ďalších 86 mil. EUR by krajine mal uvoľniť MMF. Ministri ocenili pokrok Cypru pri fiškálnych reformách a tiež postupné zvoľnenie reštrikcií pohybu kapitálu či začatú privatizáciu. V súvislosti s Cyprom sa minulý týždeň objavila aj informácia, že guvernér tamojšej centrálnej banky Demetriades podal z osobných dôvodov demisiu a nahradí ho pani Georghadjiová, ktorá v súčasnosti zastáva post generálnej audítorky.

GRÉCKO

Ministri financií krajín eurozóny uplynulý týždeň hovorili aj o Grécku, avšak na rozdiel od Cypru sa Gréci z ďalších peňazí tešiť nemôžu. Šéf skupiny Eurogroup Dijssenbloem uviedol, že Grécko musí uskutočniť ďalší kus práce, aby hodnotenie mohlo byť pozitívne uzavreté. Pre uvoľnenie prostriedkov z eurovalu je nevyhnutná dohoda Grécka s Trojkou na rekapitalizácii bankového sektora, ku ktorej by podľa optimistických odhadov mohlo dôjsť v najbližších dňoch.

ÍRSKO

Írsko potvrdilo prostredníctvom predaja benchmarkového 10 – ročného dlhopisu svoj návrat na dlhopisové trhy. Dlhopisy v objeme 1 mld. EUR dokázalo Írsko na trhu umiestniť pri veľmi priaznivom výnose 2,97 % p. a. Pre porovnanie, slovenské „desiatky“ aktuálne na sekundárnom trhu nesú približne 2,20 % p. a. Dopyt investorov po írskych papieroch prekonal ponuku takmer trojnásobne. V januári predávala írska dlhová agentúra tieto isté dlhopisy prostredníctvom syndikátu bánk pri výnose do splatnosti na úrovni 3,54 % p. a.

RUSKÁ FEDERÁCIA

Téma ukrajinsko-ruských vzťahov nezapadla prachom ani minulý týždeň. V reakcii na aktuálny vývoj Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj [OECD] uplynulý štvrtok oznámila, že prerušuje prístupové rokovania s Ruskou federáciou a naopak, posilní spoluprácu s Ukrajinou. Rusko zatiaľ pokračuje vo vojenských cvičeniach neďaleko ukrajinských hraníc a Ukrajina medzitým schválila vytvorenie Národnej gardy a začala s verbovaním. Za našimi východnými hranicami tak ešte môže byť rušno, keďže víkendové referendum na Kryme potvrdilo záujem obyvateľov tohto polostrova pripojiť sa k Ruskej federácii.

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

JAPONSKO

Japonská centrálna banka [BoJ] minulý týždeň potvrdila svoj cieľ zvyšovať monetárnu bázu o 60 až 70 bil. JPY ročne. V uvoľňovaní menovej politiky je BoJ odhodlaná pokračovať dovtedy, pokým miera inflácie nedosiahne 2 %. BoJ bude priebežne vyhodnocovať riziká a v prípade potreby svoj program kvantitatívneho a kvalitatívneho uvoľňovania upraví. minulý týždeň boli totiž zverejnené makroekonomické dáta z japonskej ekonomiky v podobe revízie HDP a vývoja zahraničného obchodu, ktoré poriadne sklamali.

NOVÝ ZÉLAND

Rozvinuté krajiny na čele s USA a eurozónou prostredníctvom svojich centrálnych bánk ubezpečujú trhy, že ich menové politiky zostanú uvoľnené ešte po dlhý čas. Ich jediným protipólom, ktorý sa rozhodol sadzby zvýšiť, sa minulý týždeň stal Nový Zéland a jeho centrálna banka RBNZ. Tá zvýšila základnú úrokovú sadzbu na ostrovoch o 0,25 p. b. na úroveň 2,75 %, aby udržala cenovú stabilitu. Guvernér RBNZ zároveň vyhlásil, že hoci silnejúci novozélandský dolár predstavuje problém a nie je dlhodobo udržateľný, úrokové sadzby na Novom Zélande sa budú ďalej zvyšovať a v priebehu dvoch rokov by mohli vzrásť až o 2 p. b.

SVET

Podľa aktuálnej štúdie The Wealth Report 2014 chodilo vlani po svete takmer 168 tisíc ľudí s majetkom prekračujúcim 30 mil. USD. Za desať rokov by ich malo pribudnúť 28 percent, a teda v roku 2023 by ich počet mohol dosiahnuť až viac ako 215 tisíc. Najviac superbohatých jednotlivcov by pritom podľa odhadov malo pribudnúť v ázijskom regióne. Najviac ľudí s majetkom presahujúcim 30 miliónov dolárov by sme ale mali aj o 10 rokov nájsť v Európe. Najväčšia koncentrácia ultraboháčov pritom je aj bude v Londýne.

ZLATO

Pretrvávajúce napätie medzi Ruskom a západnými mocnosťami v súvislosti s ruskými záujmami na Ukrajine sa podpisuje pod cenový rast zlata. Jedna unca žltého kovu [t. j. 31,1 gramu] sa obchoduje nad hladinou 1 370 USD, čo predstavuje najvyššiu úroveň od septembra 2013. Od začiatku roka zdraželo zlato už o viac ako 13 %. Na päty mu ale šliape aj striebro, ktoré od začiatku roka pridalo na cene takmer 10 %.

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices