Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi bude kandidovať na europoslanca

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi. PHOTO: Flickr.

Kým lepšie naštartovať článok ako naším verným Silviom. Vyhodený dverami vracia sa oknom, hoci aj strešným. Jeho poradca vyhlásil, že bývalý taliansky premiér bude kandidovať na europoslanca. Takmer vzápätí taliansky najvyšší odvolací súdvydal rozhodnutie, ktorým potvrdil Berlusconimu zákaz zastávať po dva roky verejné funkcie. Žiadna talianska komédia nemá len jedno dejstvo, takže ešte existuje nádej, že Brusel nebude ukrátený o legendárne BungaBunga žúry.

Na rozdiel od krymského referenda je aktuálne prebiehajúce referendum o osamostatnení Benátska brané vo svete s humorom. Účasť však podľa odhadov môže presiahnuť milión občanov. Benátky boli niekoľko storočí samostatným štátom, kým neboli v roku 1866 začlenené do novovzniknutého Talianska. Nepáči sa im najmä to, že musia ročne prispievať sumou prevyšujúcou 20 miliárd eur (viac ako slovenský štátny rozpočet) menej vyspelým častiam krajiny. Vo veľkosti, či skôr malosti problém nevidia – sedem z desiatich nových členov EÚ z roku 2004 má menej obyvateľov ako Benátsko (3,8 milióna). Jediní, komu sa to celé nezdá vtipné, sú Španieli. Katalánsko totiž chystá podobnú akciu.

Definitívne odtrhnutie časti územia hrozí aj ďalšiemu potenciálnemu členovi. V Moldavsku o pripojenie k Rusku žiada Podnestersko, ktoré je mimo kontrolu Kišineva prakticky od vzniku krajiny. Rumunsko (s ktorým je Moldavsko historicky späté) preto žiada EÚ o urýchlený proces prijatia najchudobnejšej krajiny Európy do EÚ.

Írska ekonomika sa v poslednom štvrťroku 2013 prepadla o 2,3% HDP

Zahranično-politické témy držia ekonomické správy z Európy už pár týždňov pri zemi, ale aj tak je z čoho vyberať. Prekvapujúco zlé správy prišli z Írska, ktorého ekonomika sa v poslednom štvrťroku 2013 prepadla o 2,3 % HDP, a stiahla dole výsledky za celý rok. Oproti predpokladu 0,4 % ročného rastu sa tak výkladná skriňa európskych záchranných prác prepadla o 0,3 %.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

V Grécku dosiahla nezamestnanosť ku koncu minulého roka úroveň 27,5%, čo predstavuje nárast o 0,5 pb oproti tretiemu kvartálu a medziročne nárast až o 1,5 pb. V Španielsku sa rekordná nezamestnanosť v posledných mesiacoch čiastočne stabilizovala, negatívne čísla však vytrvalo hlási trh nehnuteľností. Počet predaných nehnuteľností medziročne poklesol o 23,2%, v niektorých oblastiach bol prepad až 50%.

Obe krajiny sa tak napriek stovkám miliárd pomoci naďalej trápia. Nedostávajú pritom pomoc len z najčastejšie skloňovaných eurovalov či ECB, ale aj z ostatných európskych zdrojov. Napríklad Európska investičná banka odsúhlasila pôžičku 235 miliónov eur gréckemu štátnemu prevádzkovateľovi rozvodnej siete či 120 miliónov eur španielskemu ministerstvu poľnohospodárstva na ochranu lesov a pobrežia.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices