Fed poslal euro pod hladinu 1,3800 EURUSD

euro
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Finálne čísla za februárový cenový vývoj v eurozóne zaostali za prvým odhadom a podľa konečných údajov dosiahla medziročná miera inflácie vo februári len 0,7 %. To znamená, že cenový rast spomalil a prepadol sa hlbšie pod cieľ ECB na úrovni tesne pod dvomi percentami. Euro však uplynulý pondelok napriek týmto zverejneným dátam dokázalo posilniť až k úrovni 1,3950 EURUSD.

Vyhliadky pre ekonomiku Nemecka i eurozóny sa podľa prieskumov ZEW značne zhoršili, o čo sa postarala predovšetkým neistota za východnou hranicou únie. Euro tak po zverejnení týchto dát v utorok zamierilo nadol a počas dňa podliezlo aj hladinu 1,3900 EURUSD. Tak ako sa dalo predpokladať, celé stredajšie obchodovanie sa točilo okolo jednej témy a tou bolo večerné rozhodnutie amerického Fed-u o nastavení menovej politiky.

Euro voči doláru tak až do rozhodnutia Fed-u prečkalo deň na úrovni 1,3920 EURUSD a v jej tesnom okolí. Oznámenie amerických centrálnych bankárov, že k prvému zvyšovaniu sadzieb by mohlo dôjsť už pár mesiacov po ukončení stimulov v rámci QE3, malo za následok prudké posilnenie dolára na úroveň 1,3820 EURUSD. K uťahovaniu menovej politiky v USA by totiž mohlo dôjsť už na jar 2015, teda omnoho skôr než sa predpokladá v prípade ECB a eurozóny.

Reakcia na stredajšie závery zo zasadnutia amerického Fed-u pretrvala aj vo štvrtok. Popoludní sa euro dotklo hladiny 1,3750 EURUSD, no do záveru obchodovania stihlo časť strát vymazať a ukončiť deň na úrovni 1,3780 EURUSD. Spoločná mena eurozóny tak bola na úrovni, na ktorej sa obchodovala v úvode mesiaca pred zasadnutím ECB. Pod posilnenie dolára sa podpísal fakt, že nožnice medzi úrokovými sadzbami v eurozóne a USA sa začnú čoskoro roztvárať. Zatiaľ čo ECB je na najlepšej ceste menovú politiku uvoľniť, Fed si pripravuje pôdu na jej sprísnenie už na začiatku budúceho roku. A zatiaľ čo základná sadzba ECB bude na konci roka 2015 pravdepodobne v blízkosti nuly, úrokové sadzby v USA by sa podľa odhadov tamojších centrálnych bankárov mohli dostať na úroveň 1 %.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Klasické poučky pritom hovoria, že vyššie úročná mena má tendenciu posilňovať. A to je resp. bude aj náš prípad. Piatkové obchodovanie bolo veľmi pokojné a euro sa voči doláru obchodovalo v úzkom pásme v okolí hladiny 1,3800 EURUSD.
Spomedzi mien nášho regiónu minulý týždeň voči euru posilnil len poľský zlotý, ktorý si polepšil o 0,7 % na piatkovú úroveň 4,1970 EURPLN. Maďarský forint oslabil o – 0,4 % a v piatok sa voči euru obchodoval na úrovni 313,20 EURHUF.

Po niekoľkých týždňoch stability si minulý týždeň pohoršila aj česká koruna, ktorá sa zosunula nad hladinu 27,400 EURCZK v dôsledku výplaty dividend zahraničným investorom a súvisiacim predajom koruny.

O red

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices