Je toto pomoc z Bruselu? Podľa Sulíka dostanú chudobní jedno euro na mesiac!

prázdny tanier
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Podľa výpočtov Európskej komisie (EK) je v EÚ 124 miliónov chudobných. Toto číslo predstavuje štvrtinu občanov EÚ. Medzi 20 žiakmi v triede je 5 takých, ktorým hrozí vylúčenie z kolektívu spolužiakov práve pre nízky príjem ich rodičov. Patrí vaše dieťa medzi nich?

Podľa štatistík každý desiaty občan Únie nepracuje, čo predstavuje 10 percent jej obyvateľov. EK prináša informáciu, že v roku 2010 bolo 4,1 milióna Európanov bez domova. Fond európskej pomoci odkázaným osobám plánuje v období rokov 2014 – 2020 poskytnúť 3,5 miliardy eur na pomoc chudobným.

„Vítam snahu pomôcť ľuďom, ktorí sú na to odkázaní. Zmyslom tohto fondu však nie je dávať im peniaze, ale poskytnúť jedlo, oblečenie, prípadne aj školské pomôcky pre deti. Ak má byť pomoc fondu účinná, je potrebné priebežne vyhodnocovať jej využívanie v jednotlivých členských štátoch a tiež spätnú väzbu zo strany neziskových organizácií. Treba zdôrazniť, že ide o financovanie pomoci pre tých najchudobnejších a že aj keď Únia uhradí väčšinu nákladov, minimálne 15 percent oprávnených výdavkov musí zaplatiť členský štát, ktorý chce túto pomoc využiť.“ uviedla pre EuropskeNoviny.sk europoslankyňa Anna Záborská.

Kandidát na europoslanca Richard Sulík, sa na problém pozrel svojou optikou: „Povedzme, že Únia chce týmito „obrovskými“ peniazmi pomôcť najchudobnejším 10-im percentám obyvateľov. To je 50 miliónov ľudí. Na 7 rokov vyčlenili 3,5 miliardy, to je 500 miliónov eur ročne, to je 10 eur ročne na jedného chudobného obyvateľa, teda menej ako jedno euro mesačne! Preto po prvé je takáto pomoc úplne o ničom, akurát bude dobre živiť nejakých úradníkov, nejaké neziskovky a nejaké sociálne projekty.“ 

Viac..  Slovensko je v Indexe prosperity na 24. mieste v EÚ

Ďalej Sulík konštatuje, že len vytváraním vhodného podnikateľského prostredia, jeho podmienkami a zjednodušením by mohli vznikať nové pracovné miesta. Podľa jeho názoru robí Únia pravý opak, podnikanie je stále viac a viac regulované a obmedzované. „Takže pôjde o vyhodené peniaze a v prvom rade to bude sociálny program pre úradníkov a neziskovky. Chudobu, ani nezamestnanosť takýto program nezníži ani omylom,“ dodáva Sulík pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk.

Pre viac informácií si pozrite priložené video.

O tkl

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices