Za priemerom EÚ ďaleko zaostávame. Vo vlastnom žije každý desiaty Slovák

Strecha nad hlavou patrí medzi základné ľudské potreby. Keďže sa ale jedná o veľkú investíciu, otázka bývania často prináša rôzne dilemy. Hoci väčšina z nás býva vo vlastnej nehnuteľnosti, a teda úverové splátky nepozná, z roka na rok narastá podiel tých, u ktorých sa kúpa bytu alebo domu bez úveru z banky nezaobíde. Napriek tomu vo vlastnej nehnuteľnosti, ale s úverom, bývame v oveľa menšej miere ako iní Európania.

bývanie vo vlastnom, ale s úveromNa Slovensku žije podľa údajov Eurostatu vo vlastnom bývaní až 90,4 % obyvateľov. Až 8 z 10 Slovákov ale každomesačné splácanie hypotéky alebo úveru na nehnuteľnosť nič nehovorí. Vo vlastnom, ale s úverom, žije každý desiaty Slovák [t. j. 9,6 % obyvateľov]. Spolu s ďalšími krajinami z kategórie tzv. nových členských krajín EÚ sme sa tak zaradili na koniec pomyselného rebríčka.

Podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky je bývanie na dlh vyslovene raritou už iba v Rumunsku a Bulharsku, kde takto žijú len 0,9 % resp. 2,0 % obyvateľov. Menší podiel ľudí, ktorí kvôli bývaniu požiadali o úver, nájdeme v porovnaní so Slovenskom ďalej už iba v Chorvátsku, Litve, Slovinsku a Lotyšsku. Rovnako ako my sú na tom s bývaním síce vo vlastnom, ale s úverom, aj naši susedia z Poľska.

V porovnaní s našimi ostatnými susedmi sa ale kvôli bývaniu zadlžujeme vo výrazne nižšej miere. V Česku žije vo vlastnom ale s úverom až 18,0 % obyvateľov, v Maďarsku dokonca 21,6 %. V EÚ ako takej žije v nehnuteľnosti, na kúpu ktorej si požičala z banky, viac ako štvrtina obyvateľov.

Viac..  Robert Hajšel: Vyslanie vojsk zo štátov EÚ na Ukrajinu zatiaľ nehrozí, ale uvažuje sa o nákupe zbraní od tretích štátov

Vo Švédsku žije vo vlastnom byte alebo dome, avšak s úverom na bývanie, až 7 z 10 ľudí. Viac ako polovica obyvateľov býva v domácnosti zaťaženej hypotékou aj v Holandsku a Dánsku. Zadlžovanie sa kvôli streche nad hlavou je tak prirodzené najmä pre obyvateľov krajín zo severu Európy.

Hoci stále patríme medzi národy, ktoré žijú v zaúverovaných nehnuteľnostiach zriedkavejšie, situácia sa počas uplynulých rokov zmenila aj u nás. Podiel obyvateľov žijúcich vo vlastnom, ale s úverom, je totiž dvaapolkrát vyšší ako v roku 2006, kedy predstavoval len 3,8 %.

Tento trend potvrdzujú aj údaje z nášho bankového sektora. Stav úverov na bývanie [hypoték, iných úverov na nehnuteľnosti či úverov stavebných sporiteľní] sa podľa údajov Národnej banky Slovenska [NBS] na konci roka 2013 nachádzal na úrovni 14,9 mld. EUR. Medziročne sa tak zvýšil o 11,8 % a oproti koncu roka 2006 bol vyšší až trojnásobne.

O red

Odporúčame pozrieť

E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Žurnalistiku a slobodné médiá budeme po súčasnom „informačnom zmätku“ opäť vnímať ako kľúčový prvok verejnej …

Consent choices