Nemecký ústavný súd potvrdil legálnosť účasti v trvalom eurovale a Fiškálnom kompakte

Rozhodoval aj nemecký ústavný súd. Prekvapenie sa opäť nekonalo, súd potvrdil legálnosť nemeckej účasti v trvalom eurovale a Fiškálnom kompakte. Vášne skôr vyvolával prezident centrálnej banky Jens Weidmann, ktorý skritizoval plán novej vládnej koalície znížiť flexibilitu pracovného trhu zavedením minimálnej mzdy a znížiť vek odchodu do dôchodku. Odmietol výzvy Nemecku zvýšiť mzdy a rozbehnúť infláciu v narážke na jeho exportné prebytky.
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Rozhodoval aj nemecký ústavný súd. Prekvapenie sa opäť nekonalo, súd potvrdil legálnosť nemeckej účasti v trvalom eurovale a Fiškálnom kompakte. Vášne skôr vyvolával prezident centrálnej banky Jens Weidmann, ktorý skritizoval plán novej vládnej koalície znížiť flexibilitu pracovného trhu zavedením minimálnej mzdy a znížiť vek odchodu do dôchodku. Odmietol výzvy Nemecku zvýšiť mzdy a rozbehnúť infláciu v narážke na jeho exportné prebytky. „Prvoligový futbal sa nestane lepším, ak hráčom zavesíte na chrbty ruksaky,“ nezaprel v prirovnaní Nemca v sebe.

Britský premiér predstavil dlho ohlasované reformné body, ktoré chce presadiť v EÚ a zachrániť tak Spojené kráľovstvo v EÚ. V siedmych položkách nájdeme právo národných parlamentov na veto eurozákonov, ponechanie policajných a súdnych kompetencií v národných inštitúciách, či obmedzenie možnosti unijných migrantov žiadať sociálne dávky.

Portugalský prezident odmietol podpísať zvýšenie zdravotných odvodov pre štátnych zamestnancov a dôchodcov

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

V Portugalsku vláda okrem tradičných divokých južanských demonštrácií pri presadzovaní svojich zmien opakovane naráža aj na odpor svojich súdov a najnovšie aj prezidenta. Ten odmietol podpísať zvýšenie zdravotných odvodov pre štátnych zamestnancov a dôchodcov, čím sa malo získaťdodatočných 133 miliónov do rozpočtu.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices