Rusi sa zmocnili poslednej ukrajinskej lode

loď
PHOTO: Flickr.

KYJEV – Ukrajina je odhodlaná proti Rusku bojovať. Podľa premiéra Arsenija Jaceňuka bude jeho krajina reagovať v prípade, že ruská armáda prekročí ukrajinské hranice. Rusi v súčasnosti kontrolujú celý Krym a neustále manéverujú v bezprostrednej blízkosti hraníc. Informáciu priniesla agentúra RIA Novosti.

Armáda zabránila krviprelievaniu

„Zhromažďovanie ruskej armády pokračuje. Jednotky každý deň manévrujú v blízkosti našich hraníc, je to neustála provokácia,“ uviedol veliteľ ukrajinskej pohraničnej stráže Volodymyr Lytvyn.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk pred ďalším postupom varoval Rusov v americkej televízii PBS„Čo sa stane, ak Rusko prekročí hranice do vnútrozemia? Bude povinnosťou každého Ukrajinca chrániť svoju krajinu. Budeme bojovať,“ prehlásil. Z Krymu sa podľa neho ukrajinská armáda stiahla, aby zabránila krviprelievaniu a ukázala svetu, že nie je agresorom. Zároveň ocenil podporu, ktorú jeho vláde vyjadrujú západné krajiny.

Minister obrany rezignoval

Ruská armáda sa v utorok zmocnila poslednej bojovej lode na Kryme, ktorej posádka bola lojálna súčasnému veleniu na Ukrajine. Rusi plavidlo Čerkasy obsadili s pomocou troch lodí, dvoch vrtuľníkov a jedného ťažného člnu. Ukrajinskú loď neskôr odtiahli na ruskú základňu v Donuzlavskom zálive na severozápade Krymu. Niektoré médiá informovali, že celú operáciu sprevádzali výbuchy a výstrely.

K obsadeniu poslednej ukrajinskej bojovej lode na Kryme prišlo v čase, keď minister obrany Ihor Teňuch odstúpil zo svojej funkcie. Ukrajinskí vojaci sa už začali sťahovať z celého Krymského polostrova. Nariadil im to dočasný prezident Oleksandr Turčynov, ktorý tým reagoval na množiace sa prípady útokov na tamojšie ukrajinské základne.

Úplný zákaz

Súd v Kyjeve pozastavil vysielanie štyroch ruských televíznych staníc. Moskva tvrdí, že rozhodnutie je útokom proti ľudským právam a slobode vyjadrovania. Informáciu priniesla agentúra RIA Novosti.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Oblastný súd v Kyjeve pozastavil vysielanie televízie Rossija 24, Prvý kanál, RTR Planeta a NTV-World a prejednáva úplný zákaz vysielania týchto staníc na území Ukrajiny, uviedla agentúra RIA Novosti.

Demokracia v podaní Majdanu

„Toto možno nepochybne vnímať ako porušenie demokratických slobôd a zneuctenie ukrajinských medzinárodných záväzkov. Milióny rusky hovoriach obyvateľov tejto krajiny majú právo sledovať ruskú televíziu a mať prístup k ďalším ruským médiám,“ prehlásil zmocnenec ruskej diplomacie pre ľudské právaKonstantin Dolgov.

„Cieľom je odrezať milióny rusky hovoriacich ľudí od pravdivých informácií o plienení ultranacionalistov a neofašistov, aby sa lepšie vymývali mozgy,“ usúdil ruský diplomat. Dodal, že „taká je demokracia v podaní Majdanu“, teda nového režimu v Kyjeve, ktorý odmieta Moskva uznať.

Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany vypnutie ruských televízií odôvodnila šírením informácií, ktoré reálne ohrozujú národnú bezpečnosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny, prepagujú vojnu, násilie, krutosť, podceňujú národnostnú, rasovú a náboženskú príslušnosť, napádajú ľudské práva a slobody. Rada podozrieva ruské televízie zo šírenia separatizmu.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices