Ukrajinský minister obrany skončil, neznámi páchatelia zavraždili lídra Pravého sektora

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

KYJEV – Ukrajinský parlament v utorok prijal rezignáciu ministra obrany Ihora Teňucha v čase, keď sa začali tisíce vojakov sťahovať z Krymu kontrolovaného Ruskom. Neznámi páchatelia zavraždili jedného z predákov Pravého sektora Alexandra Muzyčka. Správy priniesla agentúra Interfax.

Nedôvera Turčynovi

Admirál zastupujúci v kabinete Arsenija Jaceňuka nacionalistickú stranu Svoboda vo svojom vystúpení pred zákonodarcami poprel, že by v súvislosti s Krymom nevydal jasné pokyny, vyhradil si však právo na odstúpenie, čo parlament nakoniec odsúhlasil. Väčšina jeho členov následne podporila návrh, aby Teňucha nahradil generálplukovník Michajlo Kovaľ.

Podľa správy tlačovej agentúry Interfax-Ukrajina parlament v utorok hlasoval aj o vyslovení nedôvery svojmu predsedovi Oleksandrovi Turčynovovi, ktorý plní úlohu dočasného prezidenta, návrh však podporili len dvaja z 289 prítomných poslancov.

V priebehu dvoch dní tretia základňa

Turčynov nariadil v pondelok všetkým vojakom slúžiacim na Kryme, aby územie anektované minulý týždeň Ruskom opustili. Reagoval tak na množiace sa prípady útokov na tamojšie ukrajinské základne. Podľa Teňucha však záujem odsťahovať sa z Krymu a „naďalej slúžiť v ozbrojených silách Ukrajiny“ prejavilo iba 6 500 z 18 800 vojakov a rodinných príslušníkov.

Ruské vojsko na Kryme v pondelok údajne prevzalo kontrolu nad v poradí už treťou ukrajinskou základňou za posledných 48 hodín. Námorná základňa vo Feodosiji bola pritom jednou z posledných, ktoré zostávali verné veleniu v Kyjeve.

Strela priamo do srdca

Neznámi páchatelia zavraždili jedného z predákov Pravého sektora Alexandra Muzyčka. Rusi stíhali radikála za vraždy ruských vojakov zajatých na severnom Kaukaze.

Muzyčko, známy taktiež ako Saška Bilyj, velil Pravému sektoru v západnej Ukrajine, píše Russia Today. Ruské úrady na neho vydali medzinárodný zatykač za to, že v Čečensku v 90.tych rokoch mučil a zavraždil viac než dve desiatky zajatých ruských vojakov. Zajatcom podľa vyšetrovateľov „lámal prsty, vypichoval oči, strhával nechty a vytrhával zuby.“ Niektorých následne podrezal, iných zastrelil.

Viac..  Európska panelová diskusia občanov o boji proti nenávisti v spoločnosti

„Dve autá zablokovali jeho vozidlo, vytiahli ho z auta, potom ho hodili na zem. Ruky mal za chrbtom v putách, vypálili dva výstrely do srdca,“ popísal vraždu ukrajinský poslanec Alexander Donyj. „Tí, ktorí ho zavraždili, sa presvedčili, že na sebe nemá nepriestrelnú vestu a potom ho strelili priamo do srdca,“ tvrdia médiá. Na mieste činu sa našli nábojnice z pištole značky Marakov. Kriminalisti zabavili záznamy z bezpečnostnej kamery neďalekej kaviarne.

Neonacista prezidentom?

Rusko vydalo medzinárodný zatykač na vodcu Pravého sektora Dmytra Jaroša. Ten chce kandidovať na post ukrajinského prezidenta. Kremeľ i niektoré ruské médiá ho kritizujú. Za človeka s neonacistickými sklonmi ho označila nielen Moskva, ale aj mnohí západní diplomati.

Ukrajinskí vojaci a ich rodiny po ovládnutí celého Krymu ruskými vojakmi zamierili z polostrova do vnútrozemia. Príkaz k evakuácie dostali v pondelok z Kyjeva. Na Kryme sú vraj ich životy i zdravie v ohrození. V tejto chvíli ovládajú Rusi približne 200 vojenských objektov vrátane námorných lodí, ktoré predtým patrili ukrajinskej armáde.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices