Európsky parlament, Štrasburg
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: redakcia/red.

Europoslancom sa nepáči rola, ktorú hrá Nemecko pri záchrane zadlžených krajín

Európsky parlament, Štrasburg
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: redakcia/red.

Reformovať chce aj skupina europoslancov, ale Trojku. „Trojka je ako traja mušketieri – tiež boli štyria,“ povedala v narážke na úlohu Eurogroup jedna z predkladateliek, Sylvie Goulard. V skratke, nepáči sa im rola, ktorú hrá Nemecko pri tvorení programov pre záchranu zadlžených krajín (úloha nemeckej peňaženky pri ich platení im až tak nevadí), preto by chceli Trojku postupne nahradiť akýmsi „európskym menovým fondom“.

Do konca týždňa by sa mali uzavrieť aj škriepky ohľadom druhého piliera bankovej únie, teda spoločného rezolučného fondu. Francúzi si spočítali, že pri istej konfigurácii pravidiel by ich koncentrovaný bankový systém bol nútený do fondu platiť viac ako nemecký, čo vyvolalo novú vlnu zúrivého dohadovania. Hrá sa tu totiž o desiatky miliárd, ktoré zaplatí jedna alebo druhá strana. Necháme sa s konečnou podobou teda prekvapiť. ECB však už dopredu vyhlasuje, že zombie banky (banky prežívajúce len vďaka podpore z ECB) budú musieť byť zlikvidované.

Plány na stanovenie energetických cieľov do roku 2030 sa pribrzdili

Plány na stanovenie energetických cieľov do roku 2030 sa pribrzdili vďaka udalostiam na Kryme. Témou dňa sa stala energetická bezpečnosť EÚ, na radosť Poľska a niektorých ďalších krajín, ktoré sa obávajú ekonomických dopadov navrhnutých tvrdých limitov na emisie a obnoviteľné zdroje. Rozhodnutie bude pravdepodobne prijaté až v roku 2015.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Európsky parlament rozhodol o ďalšom zlepšení nášho života. Schválil nariadenie o unifikovaných nabíjačkách mobilných telefónov od roku 2017. Na čo trhová súťaž, na čo inovácie, úradník vie najlepšie aké súčiastky má výrobca dať do svojho výrobku.

Vydržte nabití nielen v prvý jarný deň, ale až do konca týždňa!

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices