Anti-LGBT.svg
Anti-LGBT. PHOTO: Wikimedia Commons.

Spoznali by ste ich na prvý pohľad? Nespoznali! LGBTI sú rovnakí ako my všetci

Anti-LGBT.svg
Anti-LGBT. PHOTO: Wikimedia Commons.

Lebo sú takí istí ako my všetci. Ľudia so svojimi radosťami aj starosťami. Nie všetci však zdieľame tento názor. Gay, lesba, bisexuál, transsexuál. Podľa prieskumu Agentúry EÚ pre základné práva (FRA) sa denne stretávajú s extrémnymi reakciami a predsudkami.

Skratky LGBT, GLBT, LGB a GLB sú v angličtine prvýkrát doložené na začiatku 90. rokov 20. storočia (1990 – 1993). Ako komunity začali vznikať pre vzájomnú podporu a pomoc. Združujú gayov, lesby, bisexuálov a transrodových ľudí – takých, ktorí podstúpili operačnú zmenu pohlavia. Ich symbolom je dúha.

Z právneho a spoločenského pohľadu je situácia týchto osôb v jednotlivých štátoch sveta, ale aj EÚ odlišná. Partnerstvá osôb rovnakého pohlavia nie sú na Slovensku povolené. Členské krajiny BelgickoHolandsko a Španielsko umožňovali týmto osobám manželstvo a neskôr k tejto úprave pristúpili aj v Dánsku, Francúzsku, Portugalsko a vo Švédsku.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Na celom svete títo ľudia zápasia každý deň so slovnými útokmi, alebo diskrimináciou rôzneho druhu, keď sa odvážia odhaliť svoju inú sexuálnu orientáciu, hovorí sa v správe FRA. Štatistiky odkrývajú len zlomok toho, čo sa vo vzťahu k inak orientovaným deje. Prieskumu sa zúčastnilo 93 000 Európanov.

Pre viac informácií si pozrite priložené video:  

 

O tkl

Odporúčame pozrieť

Poľskí biskupi sa oficiálne vyjadrili k právam LGBT ľudí. Na stanovisku pracovali rok

POĽSKO/ Poľská biskupská konferencia počas piatka zverejnila stanovisko k otázkam LGBT komunity. „Povinnosť rešpektovať ľudí …

Consent choices