Budem kandidovať za prezidentku, vyhlásila Tymošenková

Yulia Tymoshenko
Júlia Tymošenková. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková vo štvrtok deklarovala svoj záujem uchádzať sa o prezidentské kreslo v predčasných voľbách naplánovaných na 25. mája.

Sedemročné väzenie

Podľa vyjadrenia počas tlačovej konferencie v Kyjeve chce 53-ročná politička na sobotňajšom zjazde svojej strany Baťkivščyna (Vlasť) požiadať delegátov, aby ju nominovali ako prezidentskú kandidátku. Potvrdila tak svoju ambíciu vrátiť sa do vrcholovej politiky, ktorú oznámila verejnosti bezprostredne po februárovom prepustení z väzenia.

V roku 2011, keď boli pri moci Tymošenkovej protivníci, jej súd udelil sedemročný trest za zneužitie premiérskych právomocí, čo Európska únia kritizovala ako uplatňovanie selektívnej spravodlivosti.

Najväčšie šance podnikateľa

Jej prepustenie z väzenia umožnilo rozhodnutie parlamentu po uzavretí dohody medzi opozíciou a dnes už bývalým prezidentom Viktorom Janukovyčom, ktorou vyvrcholila niekoľko mesiacov trvajúca politická kríza v krajine. Tymošenková stála na čele ukrajinskej vlády v rokoch 2007 až 2010.

Tymošenková prehrala voľby v roku 2010 a hlavou štátu sa stal Viktor Janukovyč. Nového šéfa Ukrajiny budú voliť 25. mája. Podľa najnovších prieskumov má najväčšiu šancu podnikateľ Petro Porošenko.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

Vystrieľať Rusov

Ukrajinskú političku by mal nominovať sobotný snem jej strany Vlasť. „Požiadam zjazd strany, ktorý sa uskutoční 29. mája, aby ma nominoval ako kandidátku na najvyššiu štátnu funkciu,“ povedala na tlačovej konferencii.„Proste by som mala kandidovať,“ dodala.

Expremiérka pohrozila Moskve za anexiu Krymu. Chce použiť všetky známosti a varovať celý svet tak, aby z Ruska zostala iba spálená zem. Nahrávka bola zverejnená na sociálnej sieti. Tymošenková jej pravosť nepotvrdila.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices