Coface zhoršuje Ukrajine rating, slabinou je vysoká zadlženosť súkromného sektora

Ukrajinský parlament
Ukrajinský parlament. PHOTO: Flickr.

Slabinou je vysoká zadlženosť súkromného sektora a extrémne krehký bankový sektor, ktorému chýba likvidita

Nadnárodná spoločnosť Coface vo svojom pravidelnom jarnom hodnotení 160 krajín sveta z pohľadu úverového rizika a podnikateľskej klímy zhoršila Ukrajine rating. Nášmu východnému susedovi klesol na najnižšie možné hodnotenie D nielen pokiaľ ide o úverové riziko – teda veľmi vysoké riziko nesplácania pohľadávok medzi firmami, ale už aj pokiaľ ide o hodnotenie podnikateľského prostredia. Z doterajšieho stupňa C, čo bolo vysoké riziko, si krajina pohoršila na stupeň D, teda veľmi vysoké riziko. Pri posudzovaní podnikateľskej klímy hodnotí Coface bezpečnosť podnikateľských účtov, ako aj právny systém či inštitucionálny a regulačný rámec. Dôvodom zníženia ratingu je, že vzhľadom na súčasné politické napätie sa dá ťažko predpokladať uskutočnenie reforiem potrebných na zlepšenie podnikateľského prostredia.  Coface zároveň znížila aj odhad tohtoročného rastu ekonomiky krajiny na -1 %.

Chýbajúci rast v roku 2014

Ukrajinská ekonomika, ktorá je už od roku 2012 v recesii, sa podľa Coface nezotaví ani
v tomto roku. Spotreba, ktorá býva hlavným motorom rastu, sa pravdepodobne zníži aj vzhľadom na spomalenie rastu miezd. O to sa pričinia rozpočtové obmedzenia a zvyšujúce sa ceny.  Priemyselná výroba, ktorá klesla len v januári medziročne o päť percent, bude aj naďalej doplácať na politickú situáciu, slabý domáci dopyt a nárast výrobných nákladov, predovšetkým dovážaného plynu.

Podľa Coface sa dá očakávať, že spotrebiteľské ceny pôjdu tento rok nahor. „Inflačné tlaky sa zvýšia vzhľadom na to, že Rusko už neobnoví 30-percentné zníženie ceny plynu, ktoré Ukrajine garantuje ešte v prvom kvartáli tohto roka,“ naznačuje. Okrem toho, Medzinárodný menový fond zrejme podmieni pomoc, ktorú Ukrajine prisľúbil, rozpočtovými reformami či čiastočne znížením dotácií na ceny plynu. Infláciu potlačí nahor aj devalvácia hrivny.

Extrémne neistá finančná situácia

V tomto roku sa zrejme prehĺbi aj rozpočtový deficit. „Akýkoľvek rast príjmov bude totiž limitovaný poklesom HDP. Okrem toho, napriek očakávanému spomaleniu rastu miezd zostanú výdavky, ktoré už teraz tvoria polovicu HDP, vysoké. A to prinajmenšom do májových prezidentských volieb. Ďalšiemu zhoršeniu deficitu by mohli zabrániť až opatrenia, ktoré by krajina mala prijať vzhľadom na novú dohodu s MMF,“ predpovedá Coface.

V podstate Ukrajine by malo čiastočne pomôcť oživenie v  eurozóne, ktoré by mohlo udržať dopyt po oceli, čo je hlavný exportný artikel Ukrajiny. Rovnako tak by silný mohol zostať aj odbyt ukrajinských poľnohospodárskych produktov, ako kukurica či pšenica. Napriek tomu sa však na vývoze určite odrazí vyhrotenie vzťahov s Ruskom, aj vzhľadom k tomu, že je  hlavným obchodným partnerom Ukrajiny. Nehovoriac o tom, že tohtoročné zvýšenie cien plynu zo strany Moskvy, či prípadné ďalšie sankcie len prispejú k nárastu ukrajinského deficitu.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Ako pripomína Coface, tento rok by mala Ukrajina splácať zahraničný dlh vo výške 10 miliárd dolárov, z toho 3 miliardy dolárov MMF a 1 miliarda dolárov pripadá na eurobondy splatné k júnu tohto roka. Vzhľadom na pozastavenie sľúbenej pomoci z Ruska vo výške 15 miliárd dolárov je ohrozená schopnosť Ukrajiny splácať svoje zahraničné záväzky. Keďže  multilaterálnu (MMF, EÚ) či bilaterálnu pomoc Ukrajine pravdepodobne nemožno čakať pred májovými prezidentskými voľbami, riziko bankrotu krajiny sa nedá úplne vylúčiť.

Politické a ekonomické napätie môže priniesť ďalšie znehodnocovanie hrivny. Akákoľvek výraznejšia devalvácia by však mala vážny dopad na zahraničný dlh, ktorý je až na 70 percent denominovaný v cudzej mene.  To by čiastočne zasiahlo súkromné spoločnosti a bankový sektor, ktoré už teraz bojujú so zlými dlhmi a nedostatočnou kapitalizáciou.

Vážne obavy zo sociálneho napätia a ohrozenia územnej integrity krajiny

Vzhľadom na chýbajúceho lídra s náležitou charizmou, ktorý by dokázal zjednotiť rôzne protestujúce prúdy, či vzhľadom na problémy pri formovaní koaličnej vlády po zvrhnutí prezidenta, zostane podľa Coface súčasná situácia na Ukrajine aj naďalej veľmi nestála, a to minimálne do spomínaných predčasných májových volieb.

Rozhodnutie parlamentu z februára tohto roka zrušiť bilingválnosť v niektorých rusky hovoriacich regiónoch významne zvýšilo napätie medzi východnými rusky hovoriacimi regiónmi a západom krajiny viac orientovaným na Európu. Rozmiestnenie ruských vojsk na Kryme a tamojší vývoj len zvyšuje nebezpečenstvo pre teritoriálnu integritu krajiny.

„Zlepšenie podnikateľského prostredia, hlavne opatreniami na kontrolu bujnejúcej korupcie, by mali byť hlavné priority novej vlády. Akákoľvek implementácia opatrení v tomto smere si vyžiada čas, najmä ak by sa spustili proti vrstve ukrajinských oligarchov,“ podotýka Coface .

O red

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices