Máme silné euro! A nie je to dobre

euro
PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA – Európa má problém, máme príliš silné euro. Znie to paradoxne, ale práve preto, že naša mena dosahuje dva a pol ročné maximá, začínajú mať problémy firmy, ktoré sú orientované exportom. A Slovensko je vyslovene proexportná krajina.

Menej na výplaty

Silné euro nie je vždy až taká výhra. Aj naši politici by ho niekedy najradšej krotili, keby to išlo. „To je taký paradox, keď sa celý svet niekedy sťažuje na Európu, a pritom máme naozaj silnú menu,“ vysvetľuje minister financií Peter Kažimír.

Kurz eura posilnil natoľko, že škodí aj slovenskej ekonomike. Vývoz sa našim firmám predražuje, čo ohrozuje ich chod. Zamestnávateľom tak ostáva menej napríklad na výplaty pre zamestnancov.

Radosť pre smrteľníkov

Otvorene o tejto situácii hovorí Národná banka Slovenska. „Slovenská ekonomika by uvítala oveľa slabšie euro, keďže je tvrdo proexportná,“ upresnil guvernér Národnej banky Slovenska Jozef Makúch.

Zo silného eura sa môžeme tešiť akurát tak v obchodoch mimo eurozóny. Napríklad na nákupoch u našich českých bratov si domov za menej peňazí v porovnaní s minulosťou odnesiete viac tovaru. Radosť je to najmä pre bežných smrteľníkov, avšak ekonomike ako takej tento stav neprospieva.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

„Ak americké auto stálo v prepočte 10 000 eur a americký dolár oslabil, tak to znamená, že zaň zaplatíme v prepočte už len 8000 eur,“ vysvetľuje analytik INESS Martin Vlachynský.

Viac škodí ako prospieva

Naposledy bolo euro také silné ako dnes pred približne dva a pol rokom. Aj dnes však európski finančníci vyťahujú svoj osvedčený plán B.

„Majú svoje nástroje, ktoré sa týkajú samozrejme ešte zníženia základnej sadzby, majú tam ešte malinký priestor a úvahy sú ešte o záporných sadzbách,“ ozrejmuje minister financií. Byť eurotigrom je tak na prvý pohľad pekné, ale z dlhodobého hľadiska škodlivé.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices