Ukrajinskí vojaci mieria na pevninu. Rusko prepustilo zajatcov

vojaci
Vojaci na Kryme. PHOTO: Flickr.

SIMFEROPOĽ/UKRAJINA – Ukrajinskí vojaci a dôstojníci, ktorí boli na Kryme zajatí ruskou armádou, sú voľní. Správu ukrajinským médiám potvrdilo velenie ruských jednotiek. Z väzby boli prepustení štyria poslední ukrajinskí dôstojníci, časť vojakov dorazila do Kyjeva už v noci. Informovala agentúra ITAR-TASS.

Terorizmus sa nepotvrdil

Ruská agentúra zverejnila správu vojenských vyšetrovateľov, podľa ktorej boli štyria dôstojníci ukrajinskej armády podozriví z napomáhaniu terorizmu. Išlo o veliteľa simferopoľského vojenského letiska Belbek plukovníka Julija Mamčura, zástupcu veliteľa ukrajinskej čiernomorskej flolity generálmajora Ihora Vorončenka a dvoch dôstojníkov z fedosijskej brigády vojenského námorníctva. „Ruské podozrenie z terorizmu sa ale počas vypočúvania nepotvrdilo a štvorica bola prepustená na slobodu, uviedla agentúra ITAR-TASS.

„Strávil som tri a pol dňa na samotke. Dávali nám jesť, jednali s nami slušne a kládli nám provokatívne otázky, na ktoré sme provokatívne odpovedali,“ povedal po prílete na pevninu Mamčur.

Zmocnili sa takmer všetkého

Úradujúci ukrajinský prezident Turčynov v stredu v parlamente prehlásil, že „vojaci, ktorí nezneužili vojenskú prísahu a prejavili statočnosť, budú vyznamenaní.“

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Rusko sa na Kryme zmocnilo všetkých vojenských objektov, komanda ruskej námornej pechoty obsadili i všetky ukrajinské bojové lode. Ruské velenie si obzvlášť cení cvičné vojenské letisko v krymskej obci Novofjodorovka, armádny areál pre výcvik delfínov v Kozáckom zálive a bývalé skladisko jadrových zbraní v obci Krasnokamjanka v blízkosti Jalty.

Kličko u Camerona

Pripojenie Krymského polostrova k Rusku stále neuznáva ani Kyjev ani západné mocnosti. Situáciu prišiel priamo k Davidovi Cameronovi riešiť prezidentský kandidát Ukrajiny Vitalij Kličko. Britský premiér potvrdil pomoc Ukrajine aj sprísnenie sankcií voči Rusku.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices