Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 12. týždňa 2014

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

MAĎARSKO

Maďarská vláda premiéra Orbána požiadala ešte na jeseň minulého roka ústavný súd o stanovisko, či sú cudzomenné hypotéky poskytované občanom protiústavné a je možné meniť ich podmienky. Minulý týždeň maďarský ústavný súd vydal rozhodnutie, podľa ktorého niektoré zo zmlúv môžu byť vládou retroaktívne zmenené, aby sa dosiahla ochrana spotrebiteľa. Zmeny však môžu byť podľa súdu uskutočnené len vo výnimočných prípadoch a s ohľadom na dôsledky aj pre druhú stranu, teda banky. Banky poskytli obyvateľom úvery v cudzej mene [predovšetkým vo frankoch a v eurách] v objeme až takmer 11 mld. EUR. Snaha zbaviť ekonomiku cudzomenných pôžičiek je súčasťou politiky Orbánovej strany Fidesz, ktorú už začiatkom apríla čakajú parlamentné voľby.

POĽSKO

Poľská centrálna banka [NBP] sa ešte minulý rok pridala ku svojim väčším kolegyniam a zaviedla tzv. cielenie očakávaní, teda forward guidance. V rámci neho najskôr opakovane vyhlasovala, že základná úroková sadzba sa nebude meniť minimálne do polovice tohto roku. Následne cielenie očakávaní predĺžila a uviedla, že bez zmeny ostanú sadzby minimálne do konca septembra. Minulý týždeň predstúpil pred mikrofóny zástupca NBP Hausner a uviedol, že úrokovými sadzbami sa zrejme hýbať nebude po celý tento rok. Ukrajinská kríza totiž podľa neho zrejme negatívne zasiahne proces ekonomickej obnovy v Poľsku a ďalšie nastavovanie menovej politiky bude musieť byť veľmi uvážlivé. Rast inflačných tlakov NBP neočakáva do roku 2016 a zvyšovať úrokové sadzby tak preto zrejme nebude musieť ani z tohto dôvodu.

GRÉCKO

Ratingová agentúra S&P uplynulý piatok potvrdila rating Grécka na úrovni B –, teda 6 stupňov pod investičným pásmom. Výhľad gréckeho ratingu je stabilný. S&P odôvodnila svoje rozhodnutie nemeniť grécky rating zraniteľnosťou krajiny, ktorá vyplýva z vysokej úrovne zadlženia, deflácie a limitovanej menovej politiky. Agentúra podobne ako medzinárodné organizácie očakáva, že Grécko v tomto roku zaznamená rast HDP po šiestich rokoch recesie.

„Po mesiacoch naťahovania sa našli Gréci a medzinárodní veritelia zhodu, ktorej vyústením by malo byť uvoľnenie zadržiavanej tranže prostriedkov,“ hovorí Eva Sadovská, analytička Poštovej banky.

Rozhovory stáli na viacerých témach, najmä však na otázke rekapitalizácie gréckych bánk. Grécko by však okrem tranže záchranného úveru chcelo získať v najbližších týždňoch peniaze aj ďalšou cestou. Tou je emisia dlhopisov, ktorú krajina plánuje uskutočniť do mája. Grécko by sa tak po štyroch rokoch pokúsilo o financovanie sa na dlhopisovom trhu, keďže od žiadosti o medzinárodnú finančnú pomoc si bolo na trhu schopné požičiavať len na krátky čas prostredníctvom štátnych pokladničných poukážok. Máj predstavuje pre Grécko míľnik, nakoľko v tomto mesiaci sú splatné dlhopisy v objeme 9,3 mld. EUR, čo je poriadna porcia.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

CYPRUS

Agentúra Moody´s vylepšila výhľad cyperského ratingu [na úrovni Caa3] z negatívneho na pozitívny. Znamená to nielen, že rating Cypru by nemal v blízkej dobe klesnúť, ale aj že by mohol byť vylepšený. Dôvodom lepšieho výhľadu ratingu ostrovnej krajiny je podľa Moody´s plnenie cieľov memoranda o medzinárodnej pomoci. Rating Cypru však stále zostáva 9 stupňov pod investičným pásmom, čo je odrazom stále vysokého rizika neplnenia si záväzkov v dôsledku stavu verejných financií.

VEĽKÁ BRITÁNIA

Vysoký podiel falzifikátov medzi súčasnými jednolibrovými mincami v obehu donútil Britov zamyslieť sa nad novou podobou tejto mince. Podľa odhadov kolujú v Británii medzi librovými mincami asi 3 % falzifikátov. Od roku 2017 by sa preto do obehu mali dostať nové mince s nominálom 1 GBP, ktorých podoba sa inšpirovala starou mincou v hodnote 3 pencí, ktorou sa platilo v rokoch 1937 až 1971. Nová „librovka“ by tak mala mať 12 hrán a vyhotovenie v dvoch farbách s najmodernejšími prvkami na overovanie pravosti.

USA

Spojené štáty potešila minulý týždeň agentúra Fitch, ktorá potvrdila rating USA na najvyššej „trojáčkovej“ úrovni a vylepšila výhľad tohto ratingu z negatívneho na stabilný. Agentúra pochválila robustnú, bohatú a diverzifikovanú americkú ekonomiku a uviedla, že ani naťahovačky o dlhovom strope krajine jej dlhopisom výraznejšie neuškodili. Vo štvrtok večer boli v USA zverejnené prvé výsledky pravidelného stresového testovania tamojších bánk v rámci Dodd-Frank reformy. Ukázalo sa, že testami prešlo 29 z 30 bánk. V testovaní zvládnutia rizikových scenárov zlyhala len jedna menšia banka pôsobiaca na západe USA.

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices