Ukrajinu obkľúčilo 100-tisíc ruských vojakov, sú pripravení zaútočiť

ukrajina
Vojaci na Ukrajine. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Podľa šéfa ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrija Parubija už Rusko stiahlo k hraniciam s Ukrajinou 100-tisíc vojakov, ktorí sú už niekoľko týždňov pripravení na útok. Jeho údaj výrazne prevyšuje Spojenými štátmi odhadovaných 20- tisíc vojakov. Rusko minulý týždeň hromadenie svojich vojsk poprelo. Informovala agentúra AFP.

Počty nesedia

„Ruské jednotky nie sú iba na Kryme, ale aj pozdĺž celej hranice. Sú na severe, na východe i na juhu. Každý deň a každú noc očakávame rozsiahly útok na kontinentálne územie Ukrajiny a pripravujeme sa na nich,“ dôrazne upozornil ukrajinský predstaviteľ počas internetovej komunikácie vedenej z Kyjeva s americkou Atlantickou radou.

Podľa Pentagónu je v súčasnej dobe na hraniciach s Ukrajinou viac než 20-tisíc ruských vojakov s vybavením nevyhnutným pre vojenskú operáciu. Nemenovaný činiteľ amerického ministerstva obrany sa podľa agentúry AFPna Parubijove počty pozerá skepticky, avšak sám minister Chuck Hagel povedal, že „Moskva v posilňovaní jednotiek okolo ukrajinských hraníc pokračuje.“

Demonštrácie pravicových radikálov

Asi 1 500 priaznivcov radikálneho ukrajinského hnutia Pravý sektor sa vo štvrtok večer pred parlamentom v Kyjeve dožadovalo okamžitej rezignácie ministra vnútra Arsena Avakova kvôli smrti jedného z predákov Pravého sektora Oleksandra Muzyčka. Polícia posilnila ochranu parlamentu a novinárom prítomným v budove z bezpečnostných dôvodov doporučila nepribližovať sa k oknám. Demonštrácie sa majú pred parlamentom konať každý deň.

Viac..  Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Smrť Muzyčka, ktorý šéfoval radikálom za západnej Ukrajine, vyvolala hnev Pravého sektora. Ukrajinské médiá najskôr informovali, že bol zavraždený v štýle popravy. Úrady ale túto verziu popreli s tým, že pri zatýkaní utrpel zranenia nezlučiteľné so životom. Okolnosti jeho smrti má vyjasniť zvláštna vyšetrovacia komisia.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices