Vyhláste referendum v celej Ukrajine, vyzýva Janukovyč z exilu

janukovyč
Viktor Janukovyč, zosadený ukrajinský prezident. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vyzval Ukrajincov, aby vyhlásili referendum podobne ako nedávno Krym. Podľa neho majú obyvatelia právo rozhodnúť o postavení svojho regiónu na Ukrajine. Valné zhromaždenie OSN pritom vo štvrtok oznámilo, že hlasovanie na Kryme bolo nelegálne. Informoval ruský spravodaj The Moscow Times.

Zbavia ho členstva

„Ako prezident, ktorý je s vami mysľou aj dušou, vyzývam každého rozumného občana Ukrajiny. Nepoddajte sa podvodníkom, požadujte referendum o postavení každého regiónu na Ukrajine,“ citovala Janukovyča ruská štátna agentúra ITAR-TASS.

Bývalého ukrajinského prezidenta plánujú už cez víkend zbaviť členstva v jeho Strane regiónov. Tá si chce pred blížiacimi sa májovými prezidentskými voľbami napraviť reputáciu. „Janukovyč aj členovia jeho tímu budú vylúčení zo strany, nebudú už členmi,“ povedal podpredseda Strany regiónov Borys Kolesnikov. „Bolo obrovskou chybou, že koncentroval moc do svojich rúk a bohužiaľ to viedlo ku katastrofe,“ dodal.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Ruský Krym

Janukovyča zbavili postu prezidenta vo februári po viac ako dvojmesačných protestoch proti jeho vláde. Tie si vyžiadali až sto obetí. Nepokoje viedli až k udalostiam, ktoré vyvrcholili odtrhnutím Krymskej autonómnej republiky ako aj prístavu Sevastopoľ k Rusku.

Bývalý ukrajinský prezident z Kyjeva do ruského Rostova utiekol minulý mesiac. Na nedávnej tlačovej konferencii verejne prehovoril o svojom úteku, v ktorom išlo jemu a jeho najbližším o život.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices