Vassiliou
Androulla Vassiliou, eurokomisárka pre

Európska komisia a Europa Nostra, hlavná cena po 10-tisíc eur pre 6 z nás

Vassiliou
Androulla Vassiliou, eurokomisárka pre vzdelávanie. PHOTO: Credit © European Union, 2014

Európska komisia a združenie Europa Nostra vyhlásia víťazov ceny Európskej únie za kultúrne dedičstvo/ Europa Nostra za rok 2014. Hodnotených je 160 projektov z 30 krajín. Udeľujú sa ceny za výsledky v štyroch oblastiach: zachovávanie kultúrneho dedičstva, výskum, mimoriadny prínos, vzdelávanie, odborná príprava a osveta.

Šesť z víťazných projektov bude ocenených hlavnou cenou, pričom každý z nich získa 10 000 Eur a jeden z víťazov si odnesie cenu verejnosti udelenú na základe internetového hlasovania, ktoré organizuje združenie Europa Nostra. Ocenenia odovzdajú európska komisárka pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež Androulla Vassiliouová a operný spevák Plácido Domingo, predseda združenia Europa Nostra.

Kultúrne dedičstvo je darom z minulosti a môžeme z neho bez obmedzenia čerpať: „Je mostom medzi minulosťou a prítomnosťou, podporuje rast, ľudskú jednotu a priťahuje cestovný ruch. Mnohé z týchto umeleckých diel a diel ľudskej vynaliezavosti, ktoré boli po stáročia zdrojom krásy, sa stávajú čoraz viac krehkejšími. Ich pretrvanie závisí od dlhodobých investícií do ochrany a údržby“, uviedla komisárka Vassiliouová.

Viac..  Miriam Lexmann: Prijali sme legislatívu, ktorá má chrániť nezávislosť a vyváženosť médií

Podľa Dominga sú, aj napriek ťažkej hospodárskej situácii a náročnému financovaniu tohtoročné projekty ukážkou nadšenia a talentu: „Vďaka zručnostiam, angažovanosti a štedrosti došlo k obnove mnohých historických lokalít a k skrášleniu a obohateniu životov mnohých jednotlivcov“.

O tkl

Consent choices