PHOTO: Marietta Giannakou, EPP. © European Union, 2014

Európske politické strany nemusia ostať v Bruseli

Marietta Giannakou, EPP. PHOTO: © European Union, 2014
Marietta Giannakou, EPP. PHOTO: © European Union, 2014

Politika Európskej únie je viac, ako len „nejakí ľudia“ v Bruseli. Tvoria ju európske politické strany, ktoré majú postavenie medzinárodných organizácií. Tento štatút im garantuje právnu subjektivitu a to, že ich nebude kontrolovať žiadna vláda. Po novom si navyše môžu zbaliť kufre a presunúť sa do ktoréhokoľvek členského štátu. Ak chcú však dať svojej Alma mater zbohom, musia sa v Belgicku minimálne registrovať.

„Ak má mať politická strana európsky charakter, musia ju tvoriť ľudia zvolení zo siedmich krajín buď do domáceho, alebo Európskeho parlamentu,“ uviedla v rozhovore Marietta Giannakou z Európskej ľudovej strany.

Otázka financovania je o niečo zložitejšia. Idealistické vízie o lepšej budúcnosti Európy nie sú na škodu, ale horšie je, keď na to nie sú peniaze. Ak chce strana získať pre svoje fungovanie dotáciu, mal by aspoň jeden jej člen pôsobiť v Parlamente.

Viac..  Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

Dôležitou podmienkou k štedrému príspevku je tiež súhlas s hodnotami a zásadami Európskej únie. Hoci o konkrétnej sume sa šepká len v kuloároch, až 85 percent zdrojov pochádza vraj z verejných prostriedkov.

Z čoho sa financujú európske politické strany? Viac sa dozviete v priloženom videu.

O ruz

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices