Horúca linka Putin – Obama. Stiahnite jednotky, žiada Obama

putin
PHOTO: Flickr/redakcia.

MOSKVA – Ruský prezident Vladimír Putin v piatok telefonoval s americkým prezidentom Barackom Obamom o návrhu riešení rusko-ukrajinskej krízy. Obama mu povedal, že Rusko musí stiahnuť vojakov rozmiestnených na Kryme a zároveň ich nemôže presúvať inam na ukrajinskom území. Podľa agentúry Reuters to oznámil Biely dom. Obama chce poslať na Krym medzinárodných pozorovateľov.

Reuters: Prvý priamy rozhovor

Podľa Reuters sa predpokladá, že išlo o prvý priamy rozhovor medzi Obamom a Putinom od doby, čo Spojené štáty a ich európski spojenci začali vyhlasovať sankcie proti ľuďom z Putinovho úzkeho okruhu a varovali, že zasiahnu kľúčové sektory ruskej ekonomiky.

Podľa odhadov amerických tajných služieb Rusko momentálne sústreďuje na hranici s Ukrajinouo približne 40 000 vojakov. Takéto posilnenie jednotiek v oblasti vzbudzuje v posledných dňoch obavy Washingtonu, že Moskva by mohla chystať obsadenie ďalších východných oblastí Ukrajiny s prevažujúcim ruskojazyčným obyvateľstvom.

Putin volal Obamovi

Biely dom uviedol, že to bol Putin, kto volal Obamovi, ktorý bol na oficiálnej návšteve v Saudskej Arábii. Obama asi v hodinovom rozhovore Putina požiadal, aby poskytol „korektnú písomnú odpoveď“ na návrh USA, uvádza sa v prehlásení Bieleho domu. Obaja prezidenti sa zhodli na tom, že ministri zahraničných vecí oboch krajín John Kerry a Sergej Lavrov sa čoskoro stretnú a prejednajú spolu ďalšie kroky.

Viac..  Ivan Štefanec: Digitálny vodičský preukaz v mobile bude realitou

Obama sa pokúša o ruský súhlas na vyslanie medzinárodných pozorovateľov na Krym, aby dohliadli na bezpečnosť etnických Rusov žijúcich na polostrove a taktiež na návrat ruských vojakov do ich pôvodných základní. „Prezident Obama zdôraznil prezidentovi Putinovi, že Spojené štáty naďalej podporujú diplomatickú cestu v úzkej spolupráci s ukrajinskou vládou a s podporou ukrajinskému ľudu s cieľom (dosiahnuť) deeskalácie krízy,“ uviedol Biely dom.

Diplomatická cesta je možná, ale…

Podľa Washingtonu Obama dal jasne najavo, že diplomatická cesta „je i naďalej možná iba v prípade ak Rusko stiahne svojich vojakov a nebude robiť žiadne kroky k ďalšiemu porušovaniu ukrajinskej územnej  celistvosti a suverenity.“ Obama naliehal na Putina, aby sa vyvaroval ďalších provokácií, vrátane posilnenia jednotiek na ruských hraniciach s Ukrajinou. 

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices