Poprad sa spája so zvyškom Európy. Lietať bude nová linka

poprad
Letisko Poprad. PHOTO: Flickr.

Význam letiska Poprad – Tatry sa zvyšuje. Už od budúcoročnej zimnej sezóny bude región Tatier spájať pravidelná letecká linka s lotyšskou Rigou. Prevádzkovať ju bude lotyšský dopravca airBaltic. Linka zatraktívni región Tatier nielen pre návštevníkov z Lotyšska, ale aj celej severnej a východnej Európy.

Letisko Poprad – Tatry má nepochybne potenciál podieľať sa výrazne na rozvoji cestovného ruchu na Slovensku aj celého regiónu. Práve nová letecká linka do Rigy pomôže tento potenciál napĺňať. Som veľmi rád, že sa naše úsilie pritiahnuť na Slovensko ešte viac zahraničných turistov uberá správnym smerom,“ uviedol štátny tajomník František Palko.

Letecká linka Riga – Poprad – Riga bude lietať od decembra 2014 v zimnej sezóne vždy raz do týždňa počas nasledujúcich troch rokov. Prevádzku budú zabezpečovať lietadlá typu Q400 NG Bombardier, Boeing 737-500 a Boeing 737-300. „Nie je to len rýchle spojenie z a do lotyšskej metropoly. Z Rigy totiž odlietajú, a rovnako tam aj pristávajú,  lietadlá z ďalších 15-tich destinácií celého Pobaltia, Ruska a škandinávskych krajín v rovnakom čase. Práve z týchto krajín k nám v ostatných rokoch chodí čoraz viac turistov,“  dodal F. Palko.

O tom, že Slovensko sa pre turistov stáva čoraz častejšie vyhľadávanou destináciou, svedčí aj fakt, že cestovný ruch počas minulého roka zažil jeden z najúspešnejších rokov v histórii. Počet turistov prekročil hranicu štyroch miliónov. Zahraničných turistov dokonca prišlo o takmer desatinu viac ako pred rokom, pričom mimoriadne úspešní sme boli pri lákaní turistov spoza našich východných hraníc. Len Ukrajincov k nám pricestovalo dvakrát toľko ako rok predtým.

Letisko Poprad – Tatry už prevádzkuje počas zimnej charterovej sezóny spojenia s Moskvou a ukrajinskými Kyjevom a Charkovom. V mesiacoch január až marec sú v prevádzke aj pravidelné charterové spojenia spoločnosti EuroLot  z/do Varšavy a Gdaňska. K zvýšeniu potenciálu popradského letiska prispela aj novootvorená odletová hala, ktorá poskytuje lepší komfort pre cestujúcich a možnosť vybavenia viacerých letov súčasne.

Letecká spoločnosť airBaltic bola založená v roku 1995 v Rige. Svoju hlavnú základňu má na medzinárodnom letisku v lotyšskej Rige a ďalšiu na medzinárodnom letisku v litovskom Vilniuse. V súčasnosti prevádzkuje 33 lietadiel. Vo svojom portfóliu má pravidelné a charterové lety do 51 destinácií sveta. V roku 2014 plánuje sprevádzkovať ďalších 5 nových spojení.

O red

Odporúčame pozrieť

letisko

Európske letiská očakávajú v roku 2024 viac cestujúcich ako pred pandémiou

Európske letiská očakávajú v budúcom roku viac cestujúcich ako pred pandémiou nového koronavírusu. Po výraznom …

Consent choices