Nová Česká vláda pristúpila k fiškálnemu kompaktu. Tá predošlá ho odmietla

parlament
Budova parlamentu ČR. PHOTO: Flickr.

Nová Česká vláda pristúpila k fiškálnemu kompaktu. Tá predošlá ho spolu s Veľkou Britániou odmietla. Nie že by na tom nejako záležalo. Kompakt, ktorý mal už konečne donútiť členské štáty správať sa ako tak fiškálne zodpovedne, platí len niečo vyše roka a už ho krajiny veselo porušujú.

Šéf talianskej centrálnej banky sa pridal k prorokom varujúcim pred defláciou, respektíve pred jej mýtickým dôsledkom, legendárnou „deflačnou špirálou“. Vtipné, jeho krajina s defláciou v histórii moc problémov nemala. Kto si spomenie ešte na kopček zmrzliny za 1000 lír?

Šéf Bundesbanky Jens Weidmann pripustil, že tlačenie peňazí nie je vylúčené

Nie je jediný, kto naznačuje ECB, aby robila viac ako doteraz. Dokonca aj konzervatívny (samozrejme v rámci možností proeurópskeho ekonóma/politika) šéf Bundesbanky Jens Weidmann pripustil, že tlačenie peňazí v podobe programu kvantitatívneho uvoľňovania nie je v budúcnosti úplne vylúčené. Ďalším krokom môže byť už viac krát spomínaný „sporiaci účet“ na podporu investícii firiem. Presunula by sa do neho časť úspor obyvateľov a slúžil by na financovanie firemných investícií. Samozrejme len Bruselom schválených, teda sociálno-environmentálne-genderovo-európsko uvedomelých. Moje úspory sa už tešia a ja s nimi.

Viac..  Celosvetová humanitárna kríza nabrala nebývalé rozmery. Čo medzinárodné spoločenstvo musí urobiť, ak chce situáciu zlepšiť.

Ešte s ECB nekončíme! Ďalšou možnosťou ako konečne prepchať tú nešťastnú zaseknutú likviditu z bánk na trh, je rozbehnutie sekuritizácie. Vidí v tom nádej sám Mario Draghi. Sekuritizácia je proces zabalenia úverov rôznej (rozumej zlej) kvality a ich následné rozsekanie do lepšie ohodnotených balíčkov. Ak sa vám marí, že podobná štátom zastrešená aktivita stála na začiatku finančnej krízy v USA, máte ešte dobrú pamäť. I keď tá likvidita nie je zase až tak zaseknutá. Európske banky požičiavajú – vládam. Nákupy štátneho dlhu európskymi bankami utešene pokračujú. Bez ich spolupráce by sa sľuby politikov napĺňali ťažšie.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka reaguje na zverejnenú štúdiu INESS

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPRV SR) rozhodne nepovažuje potravinovú sebestačnosť za prázdnu frázu. …

Consent choices