europoslanci
Europoslanci počas diskusie so študentmi v Modre. PHOTO: EP

Olympiáda ľudských práv má svojho víťaza, slovenskí europoslanci poúčali študentov

europoslanci
Europoslanci počas diskusie so študentmi v Modre. PHOTO: EP

V Modre – Harmónii sa uskutočnilo celoštátne kolo ďalšieho, už XVI. ročníka Olympiády ľudských práv. Súťaž je určená žiakom stredných škôl, ktorí postupujú zo školských a krajských kôl až do celoslovenského finále.

Informačná kancelára Európskeho parlamentu na SR v rámci tejto súťaže organizovala aj podujatie pre prvovoličov s titulom React (Reaguj). Cieľom bolo zdôrazniť dôležitosť Európskeho parlamentu a jeho rolu v oblasti ochrany ľudských a občianskych práv a motivovať prvovoličov k volebnej účasti na nastávajúcich voľbách do Európskeho parlamentu.

Diskutovalo sa s europoslancami

Súčasťou trojdňového programu bola aj piatková diskusia študentov s europoslancami Monikou Flašíkovou-Beňovou, Katarínou Neveďalovou, Annou Záborskou a Borisom Zalom. Príhovorom o voľbách otvoril diskusiu Róbert Hajšel, riaditeľ kancelárie EP na SR, ktorý vyjadril nádej, že v tohtoročných voľbách do Európskeho parlamentu nezaznamenáme ako krajina najnižšiu volebnú účasť spomedzi krajín EÚ, ako tomu bolo v uplynulých 2 rokoch.

Diskusia pokračovala otázkami na témy týkajúce sa EÚ, EP ale aj udalostí posledných dní. Žiakov zaujímalo, ktoré opatrenia prijaté Európskym parlamentom v súvislosti s ochranou ľudských práv považujú europoslanci za najvýznamnejšie. M. Flašíková-Beňová spolu s K. Neveďalovou sa zhodli, že medzi najdôležitejšie dokumenty patrí každoročná správa EP o dodržiavaní práv v EÚ.

Na tému sa dostali aj nedávne kontroverzné názory M. Flašíkovej-Beňovej týkajúce sa referenda na Kryme. Podľa jej slov ju mrzí, ako bolo v médiách reprezentované to, čo k danej téme povedala.

Zo strany študentov ďalej padli otázky o transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve, kauze odpočúvania, garanciách správneho využívania peňazí pre rozvojové krajiny či uplynulom Dúhovom pochode. Kým Anna Záborská by sa tohto podujatia nezúčastnila, lebo jej prekáža teatrálnosť pochodu a prvky pohoršujúce verejnosť, ostatné dve poslankyne by sa pochodu zúčastnili. Podobný názor má aj Boris Zala, ktorý povedal, že „úlohou štátu je zabezpečiť, aby každý, bez ohľadu na sexuálnu orientáciu, mal zabezpečené svoje sociálne práva“.

Na záver diskusie sa riešila otázka o nízkej motivácii voličov, k čomu Katarína Neveďalová vyjadrila svoju vieru, že tentokrát pôjde poslancov do EP voliť väčšia skupina mladých ľudí, pretože ich znalosť o EÚ sa zvyšuje.

Viac..  Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

Víťaz z Bratislavy

Celkovým víťazom súťaže sa stal Ivar Smaho z Gymnázia Metodova v Bratislave s esejou na tému „Pred 70 rokmi sme bojovali proti nenávisti, za slobodu a ľudské práva – dnes čelíme prejavom nenávisti opäť“. V rámci modelovej situácie prvého kola sa Smaho zaoberal kauzou ťažby zlata pri Detve. Na ďalší deň obhajoval svoju esej a zúčastnil sa simulovaného zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva. Na otázku, čo ho viedlo k účasti na súťaži, odpovedal: „V prvom rade ma motivovalo to, že sa v tejto téme cítim dosť zbehlý a myslím si, že mám na to, aby som sa do takejto súťaže zapojil.“

Hlavnou cenou bola týždňová stáž na Stálej misii SR pri OSN v Ženeve s účasťou na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva, ktorú môže výherca absolvovať v letných mesiacoch.

O súťaži

Olympiáda ľudských práv  je najprestížnejšou celoštátnou súťažou stredoškolských žiakov v oblasti presadzovania ľudských práv a budovania ľudskoprávneho vedomia mladých ľudí. Do tohtoročného celoštátneho kola postúpilo so svojimi esejami 64 víťazov krajských kôl.

Žiaci mohli napísať esej na jednu zo štyroch tém, ktoré boli vypísané rôznymi subjektmi, ako sú napríklad Informačná služba OSN Viedeň alebo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. V rámci každej témy boli vyhlásení traja výhercovia.

Téma vyhlásená Informačnou kanceláriou EP znela „Voľby do Európskeho parlamentu a ľudské práva. – Konaj. Reaguj. Rozhoduj.“

O tib

Odporúčame pozrieť

Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Som zvedavá, kedy opozícia pochopí, že treba dávať konštruktívne návrhy a nie iba nenávistne štekať …

Consent choices