Na Slovensku je so svojou prácou spokojná vyše polovica pracujúcich, sme tesne za priemerom EÚ

ako hodnotíte svoju prácuDeň 1. apríl asi všetci dobre poznáme. Veď kto z nás si niekedy počas neho nevystrelil zo svojich kamarátov či kolegov alebo sa nestal obeťou ich prvoaprílových žartíkov? Málokto z nás už ale zrejme vie, že 1. apríl je aj Medzinárodným dňom zábavy v práci. Vznikol v roku 1996 na podnet americkej organizácie Playfair a jeho cieľom je poukázať na to, že humor a zábava pozitívne ovplyvňujú aj výkonnosť a produktivitu zamestnancov.

Usmievať sa v práci na kolegov či rozveseľovať kolektív nedokáže každý. A už vôbec to nedokáže ten, kto nie je vo svojej práci spokojný a šťastný. Spokojnosť so svojou pracovnou situáciou je teda dôležitým faktorom, vďaka ktorému môžeme byť v práci pozitívne naladení. A vďaka tomu sa zároveň stávame výkonnejšími či kreatívnejšími, čo ocení aj náš zamestnávateľ. V našom aktuálnom rebríčku sme sa teda pozreli na to, ako sú Slováci a ostatní Európania spokojní so svojou prácou. Vychádzali sme z údajov prieskumu Eurobarometer 408.

Podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, je viac než polovica Slovákov svoju prácu hodnotí dobre a je s ňou spokojná. V rámci toho však „veľmi dobre“ ohodnotilo svoju pracovnú situáciu len 8 % našich obyvateľov a 43 % použilo len hodnotenie na úrovni „dobre“. Na popredné priečky európskeho rebríčka si však Slovensko nesiahlo. Najspokojnejší so svojou prácou sú Švédi, spomedzi ktorých sa takto vyjadrilo až 81 %. Približne štyri pätiny obyvateľov hodnotia dobre svoju prácu aj v susednom Rakúsku, Dánsku a Luxembursku.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Na opačnom konci rebríčka sa umiestnilo Grécko, kde je so svojou prácou spokojná len zhruba pätina obyvateľstva a viac než polovica s ňou spokojná nie je. Menej než tretina občanov vyjadrila spokojnosť so svojou pracovnou situáciou aj na Cypre a v Rumunsku.

Spomedzi krajín V4 sa najhoršie umiestnilo Maďarsko, kde dobré hodnotenie svojej práci pridelila len tretina obyvateľov. V Poľsku je v práci spokojná rovná polovica ľudí a najlepšie sú na tom obyvatelia Českej republiky, kde spokojnosť vyjadrilo 57 % obyvateľov.

O red

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices