Obchodovanie s emisiami: Výbor životného prostredia EÚ nechce, aby sa s tými leteckými kšeftovalo zvlášť

PHOTO: Flickr
PHOTO: Flickr

Výbor životného prostredia zamietol návrh oddeliť emisie medzinárodných letov z plánu Únie o obchodovaní s emisiami (ETS) do začatia roku 2017.

Predseda Výboru pre životné prostredie Matthias Groote (S&D) argumentoval zamietnutie tým, že ETS nie je iba daň, ale základný pilier politiky Únie k ochrane klímy. 3. apríla bude Parlament hlasovať o upravenom návrhu, ktorý sa má vzťahovať len na lety v krajinách Európskej únie.

Pôvodný zámer sa vzťahoval aj na krajiny mimo nej. Návrhom zrušiť obchodovanie s leteckými emisiami v rámci plánu ETS do roku 2017 chcela Európska komisia podporiť globálne trhové opatrenia Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo (ICAO). Pomocou nich chce ICAO znížiť množstvo emisií na Zemi.

Peter Liese (Európska ľudová strana) si myslí, že napriek negatívnemu postoju výboru Parlament 3.apríla podporí upravený návrh. „Chápem, že mnohí kolegovia sú nespokojní s postojom členských štátov a s chabými ambíciami ministrov životného prostredia a dopravy v tejto veci. Ale v politike musíte žiť s realitou. Členovia Parlamentu dosiahli veľa v rokovaniach s Radou. V porovnaní s návrhom Komisie je upravený návrh ambicióznejší, pretože vstupuje do plného rozsahu už v roku 2016 namiesto 2020,“ dodal Peter Liese.

Viac..  Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O mve

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

Európski poslanci schválili v stredu nové pravidlá, ktoré zaväzujú firmy zmierniť ich negatívny vplyv na …

Consent choices