Ďalšia tučná pomoc Grécku. Dostane 8 miliárd €!

grécko
PHOTO: Ilustračné Flickr.

ATÉNY/BRATISLAVA – Európski ministri financií zavítali rokovať do Atén. Vítali ich nahnevané davy. Metropolu Grécka neminuli masívne protesty proti vládym škrtom.

Miliardová finančná injekcia

„Zavreli všetky cesty, aby si ministri financií ostatných krajín mysleli, že súhlasíme s krokmi vlády. So škrtmi ale naďalej nesúhlasíme,“ povedal jeden z protestujúcich štátnych zamestnancov.

Euroskupina dospela k zásadnému rozhodnutiu po siedmich mesiacoch rokovaní o revízii gréckeho záchranného programu a uvoľnila pre Atény ďalšie miliardy. Do konca mesiaca Grécko dostane 6,3 miliardy eur a zvyšné dve miliardy sa uvoľnia na dvakrát do konca júla v prípade, ak Atény splnia podmienky, ktoré dostali. V polovici mája musí Grécko splatiť veriteľom dlh niekoľko miliárd eur.

Splatenie dlhov

Grécky parlament pritom len tesne podporil ďalší balík reforiem, aby mohla krajina túto úverovú pomoc dostať. Reformy sa týkajú napríklad liberalizácie trhu práce a posilnenie konkurencie v niektorých častiach maloobchodného sektoru.

„Grécko prešlo dlhý kus cesty, čaká ho však ešte veľa práce. Indikátor ukazuje pokroky,“ potvrdil šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Krajina netrpí finančnými suchotami. V máji ju však čaká splatenie dlhopisov v hodnote 9 miliárd eur.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

Vysoká nezamestnanosť

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo EÚ a Medzinárodný menový fond požiadať o úverovú pomoc. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch v celkovej hodnote 240 miliárd eur. Grécka vláda výmenou za pomoc masívne škrtila výdavky, znížila dôchodky a mzdy, a zvyšovala dane.

Európu trápi v súčasnosti aj vysoká nezamestnanosť. Stagnuje na 12-tich percentách, teda na hranici maxima. Slovensko figuruje na šiestej najvyššej priečke v celej Európe.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices