Rusko dokáže dobyť Ukrajinu za päť dní, varuje šéf NATO

Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen, šéf NATO: PHOTO: Flickr.

SEVASTOPOĽ – Ruským vojakom by trvalo najviac päť dní na dosiahnutie cieľov pre prípadnú inváziu do ukrajinského vnútrozemia. Počas schôdzky ministrov zahraničia krajín NATO v Bruseli to prehlásil vrchný veliteľ spojeneckých síl v Európe Phillip Breedlove. Správu priniesol britský denník The Independent.

Ústup sa nekoná

Situáciu vyvolanú sústredením ruských jednotiek pri ukrajinských hraniciach označil za mimoriadne znepokojujúcu. Spojené štáty preto uvažujú, že v rámci snahy NATO vyšle do Čierneho mora vojenskú loď.

Moskva podľa generála disponuje v pohraničných regiónoch dostatkom vojenských síl, aby uskutočnila inváziu. Severoatlantická aliancia v noci na dnešok síce zaznamenala pohyby niekoľkých jednotiek na hraniciach, známky ústupu vojsk do kasární ale neprebiehajú.

Masívna prítomnosť vojakov

Rusko udržuje pri hraniciach s Ukrajinou aj naďalej desiatky tisíc vojakov. Informácie o údajnom sťahovaní, ktoré v minulých dňoch rozšírili ruské a ukrajinské médiá, činitelia aliancie nepotvrdili. Na hraniciach sú naďalej motostrelecké a tankové jednotky.

„Bohužiaľ nemôžem potvrdiť, že Rusko sťahuje svojich vojakov. Nič podobné sme nezaznamenali. Masívna vojenská prítomnosť Ruska v žiadnom prípade neprispieva k upokojeniu situácie,“ zdôraznil generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Moskva navrhuje federáciu

Americký minister zahraničia John Kerry rokoval o situácii na Ukrajine s jeho ruským partnerom Sergejom Lavrovom. Ministri sa zhodli, že na riešení situácie sa bude podieľať aj ukrajinská vláda. Ako protiváha navštívil ruský premiér Dmitrij Medvedev Krym. Jeho návšteva pravdepodobne rozhnevá Ukrajinu, ktorá Rusko obviňuje z nelegálneho anektovania Krymu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices