Na masakri v Kyjeve sa mala podieľať ruská tajná služba

ukrajina
Kríza na Ukrajine, Kyjev. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Na príprave februárového masakru na kyjevskom námestí Nezávislosti sa podieľalo 26 agentov ruskej kontrarozviedky FSB, Na tlačovej konferencii v Kyjeve to oznámil šéf ukrajinskej tajnej služby SBU Valentyn Nalyvajčenko. Rusko podľa neho taktiež na Ukrajinu priviezlo veľký objem výbušniny. Hovorca ruskej FSB ukrajinské obvinenia odmietol.

Zodpovedný je Viktor Janukovyč

Totožnosť všetkých osôb, ktoré vo februári v Kyjeve ostrými nábojmi strieľali do ľudí bola podľa Nalyvajčenka zistená. Zadržaných bolo zatiaľ dvanásť príslušníkov „čiernej roty“ pohotovostných jednotiek Berkut, ktoré boli k zásahu na Majadane povolané.

Zodpovednosť za vydané rozkazy nesie exprezident Viktor Janukovyč, na koordinácii policajného zásahu sa podieľal vtedajší ukrajinský minister vnútra Vitalij Zacharčenko, povedal šéf SBU. Podľa ukrajinských úradov sú obaja na úteku.

Janukovyč v stredu v rozhovore pre agentúru AP vydanie rozkazu k streľbe na ľudí poprel. Naopak ho vrak jeho okolie kritizovalo, že voči protestom postupoval príliš mierne a staval sa proti použitiu násilia.

Nalyvajčenko prehlásil, že okolo 20. decembra v centrále ukrajinskej SBU pôsobilo 20 agentov ruskej FSB, ďalších šesť prišlo v januári. „Máme vážne dôvody sa domnievať, že práve títo ľudia sa podieľali na plánovaní a realizácii tzv. protiteroristickej operácie,“ uviedol. „Žiadame ruskú stranu o informáciu, čo tam tí ľudia robili. Chceme poznať ich mená a hodnosti,“ dodal.

Rusi informáciu odmietli

Hovorca ruskej FSB ukrajinské obvinenia okamžite odmietol. „Nech takéto prehlásenia zostanú na svedomí tých, ktorí ich hovoria,“ povedal pre agentúra ITAR-TASS.

Nalyvajčenko rovnako oznámil, že 20. januára dopravilo niekoľko ruských lietadiel na letisko Hostomel pri Kyjeve viac ako tonu výbušnín. Ruské lietadlá dopravili náklad z letiska Čkalovskij, ktoré leží asi 30 km severovýchodne od Moskvy. Výbušninu určenú pre Ukrajinu dodal ruský závod na výrobu trhavín v meste Sergijev Posad. „Na otázku, kto si to objednal a prečo, musia odpovedať ruské tajné služby,“ povedal Nalyvajčenko.

„Čistenie“ námestia Nezávislosti

Ruskí experti sa podľa neho podieľali nielen na plánovaní zásahu proti demonštrantom, ale aj na prípade „vyčistenia“ námestia Nezávislosti. Teda na likvidácii stanového tábora a provizórnych nocľahární. Plánom na vytlačenie opozície z centra Kyjeva dali privolaní ruskí dôstojníci názov Vlna a Bumerang.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov na tlačovej konferencii uviedol, že bezprostrednú zodpovednosť za smrť viac než stovky ľudí nesie asi 30 príslušníkov vojsk ukrajinského ministerstva a tajnej služby SBU. Ich mená vyšetrovatelia poznajú, časť z nich už bola zadržaná vrátane jedného z veliteľov.

Kyjevská generálna prokuratúra v tejto súvislosti vydala zatykač na exprezidenta Janukovyča a bývalého šéfa SBU Oleksandra Jakymenka.

Útočili aj bojovnici jednotky Alfa

Podľa Nalyvajčenka sa na útoku proti demonštrantom podieľali aj bojovníci jednotiek Alfa, zvláštneho komanda riadeného ukrajinskou tajnou službou. Cez sto ozbrojencov z tohto útvaru bolo rozmiestnených na streche odborovej centrály v blízkosti námestia Nezávislosti. Aj z týchto miest sa ostrými nábojmi strieľalo do davu. Ďalší ozbrojenci pálili do budov na bulváru Chresčatyk.

Množstvo ľudí zodpovedných za februárové krviprelievanie sa podľa šéfa SBU nachádza na okupovanom Kryme, kde sa pod ochranou ruských úradov skrývajú pred ukrajinskou spravodlivosťou.

Snajperi mierili presne

Mušky ukrajinských snajperov nemierili iba na ruky či nohy demonštrantov s úmyslom poraniť. Niektorí ostreľovači triafali presne, priamo do srdca či hlavy. Išlo teda o chladnokrvné popravy.

Najlepší z najlepších. Aj tak sa zvykne hovoriť elitným strelcom v profesionálnych policajných, či vojenských jednotkách všade na svete. Na stámetrové vzdialenosti dokážu trafiť cieľ vo veľkosti plechovej zátky od piva.

Teraz však profesionálnych ostreľovačov využili na to, aby naháňali strach. Informácie spoza východnej hranice sa pritom rôznia. Jedny hovoria o tom, že na streche hotela Kyjev sa usídlili vládni ostreľovači. Vyberajú si nebezpečných demonštrantov, do ktorých strieľajú.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices