Platená stáž v Európskom parlamente (EP)

Ďalšia skvelá príležitosť získať zaujímavé skúsenosti, zvýšiť kvalifikáciu ako aj spoznať nových ľudí viacerých národností. Toto a mnoho ďalších benefitov ponúka platená stáž v Európskom parlamente (EP). Cieľom stáží je  prispieť k odbornému vzdelávaniu mladých občanov a k bližšiemu pochopeniu fungovania európskej inštitúcie. Získate skúsenosti na európskej úrovni, ktoré môžete v budúcnosti využiť nielen pre váš kariérny rast!

Stáž v Európskom parlamente je možné vykonávať v Štrasburgu, v Bruseli, ale aj v Informačných kanceláriách EP v 28 členských krajinách Európskej únie, napríklad aj v Bratislave.

V súčasnosti je otvorená „Application period“, čo znamená, že môžete posielať svoje prihlášky. Deadline na poslanie prihlášok je 15.04.2014 pre stáž v období od 1.10.2014 do 28.02.2015. Online prihlášku môžete nájsť TU a upozorňujeme, že v porovnaní s ostatnými inštitúciami, prihlasovanie na stáž do EP prebieha zásadne elektronicky, takže nie je potrebne posielať prihlášku a ostatné dokumenty poštou na adresu sídla EP. Jednoduchá online prihláška obsahuje 5 základných krokov, kde vypĺňate základné údaje o vás, vašej jazykovej úrovni, vzdelaní, IT skúsenostiach ako aj časť, v rámci ktorej prezentujete svoju motiváciu.

Stážistom je poskytovaný grant vo výške 1200 Eur mesačne, počas piatich mesiacov. Popri zaujímavom finančnom ohodnotení však získate taktiež možnosť nazrieť do vnútra systému fungovania EP, ako aj novú inšpiráciu, nakoľko počas celej stáže budete pracovať na rôznych zaujímavých európskych projektoch, spoznáte ľudí, ktorí dlhodobo pracujú na európskej úrovni a získate skúsenosti týkajúce sa vnútorných záležitostí EÚ.

Najdôležitejšie nakoniec. Keďže EP ponúka dva druhy stáži, jednak všeobecné ako aj pre novinárov, od tejto skutočnosti závisia aj podmienky, ktoré musí uchádzač splniť.

Podmienky pre všeobecné stáže:

  1. Občan EÚ, prípadne občan štátu, ktorý žiada o členstvo v EÚ
  2. Starší ako 18 rokov
  3. Výborná znalosť aspoň jedného oficiálneho jazyka EÚ
  4. Skutočnosť, že uchádzač nebol už v minulosti na stáži v európskej inštitúcii, za ktorú získal grant, alebo bol platený za určitú právu z rozpočtu EÚ viac ako 4 týždne

Podmienky pre stáž pre žurnalistov:

Okrem vyššie uvedených podmienok, mušia uchádzači o tento druh stáže preukázať profesionálnu skúsenosť predložením publikovanými článkami, prípadne potvrdením o členstve v asociácii novinárov pôsobiacej v členskom štáte EÚ, prípadne predložením potvrdenia o kvalifikácii novinára pôsobiaceho v členskom štáte EÚ.

Všetky potrebné informácie nájdete TU.

O Miroslav Hajnoš

Odporúčame pozrieť

Európski odborári prídu do Bruselu protestovať proti úspornému programu EÚ

Tisíce pracovníkov z celej Európy vrátane Slovenska prídu v utorok (12. 12.) na protestný pochod …

Consent choices