Plyn ako zbraň. Európa sa bojí o dodávky energie

plyn
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRATISLAVA – Slovensko napäto čaká a sleduje situáciu okolo Rusov, Ukrajiny a Európskej únie. A to pre našu závislosť od ruského plynu. V prípade potreby sa však môžeme spoľahnúť na novú kompresnú stanicu v Maďarsku. Podľa odborníka by ale krízová situácia nastať nemala.

Nejasnosti ohľadom ruského plynu

Momentálne nikto nevie povedať, či Rusko plyn nestopne, čo sa udeje na Ukrajine, potom, čo jej Moskva zvýšila ceny, alebo aké budú sankcie voči Rusku za Krym. „V súčastnosti nikto nemôže vylúčiť krízové scenáre k vzťahu Ukrajiny a Ruska,“ povedal hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan. Plyn k nám zatiaľ prúdi normálne.

Slovenský prepravca plynu, ako aj ropy, však nevie vylúčiť zníženie, či nebodaj zastavenie dodávok týchto surovín. Keby k tomu prišlo, reagovať vieme. „Eustream dokáže prepraviť plyn zo západných krajín, alebo domácich zásobníkov a vie ho pretlačiť cez celé územie zo západu až na východ,“ dodal Chuguryan.

Plyn z USA

To je krízové riešenie. Celá únia po ukrajinskej kríze hľadá cestu z energetickej závislosti od Ruska. Za ochotnej pomoci Spojených štátov, ktoré by časom rady dopravovali do únie bridlicový plyn. „Žiaden národ by nemal používať energiu ako zbraň. Je v záujme všetkých, aby boli dodávky energie. Je to dôležité pre ekonomiku, bezpečnosť, a prosperitu,“ oznámil americký minister zahraničných vecí John Kerry.

Viac..  EÚ zrejme umožní retroaktívne clá pre čínske elektromobily

Slovensko bude môcť v prípade potreby od júna čerpať plyn aj z novej kompresnej stanice v Maďarsku, ktorú otvorili minulý týždeň. „Východoeurópske krajiny vrátane Maďarska by boli postihnuté oveľa viac ako západné. Pre nich, teda nás, je toto veľká výzva,“ maďarský energetický analytik András Deák.

Ohrozí Putin rozpočet?

Slovenský prepravca sa podieľa na dvoch ropovodných projektoch. Modernizovanú Adriu, ktorá nás spája s Maďarskom a výstavbe ropovodu z Bratislavy do Schwechatu. Práve v tomto momente však neexistuje lacná a efektívna alternatíva k ruskému plynu.

„Ani počas studenej vojny sa nestalo, že by Rusko prerušilo svoje dodávky plynu na západ. Je preto málo pravdepodobné, že sa tak stane teraz,“ povedal analytik J&T banky Stanislav Pánis. Treba si uvedomiť, že plyn je zbraň dvojsečná a keby Vladimir Putin nenaplnil Európu plynom, tak Európa by nenaplnila jeho štátny rozpočet.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Zástupcovia členských krajín (Rada EÚ) v pondelok prijali odporúčanie, ktoré nabáda členské štáty eurobloku, aby …

Consent choices