Absolventi, pozor! Na prácu máte nárok do štyroch mesiacov, odkazuje Komisia

PHOTO: Ilustračné Flickr.
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Sú mladí, dynamickí a ambiciózni, s vysokým potenciálom a ružovými víziami do budúcnosti. Reč je o vyše 5,5 milióna mladých Európanov, ktorí sú bez práce napriek tomu, že skončili univerzitu s červeným diplomom. Odzvonilo bezstarostnému študentskému životu a bujarým večierkom – nastal čas zarobiť si na živobytie. Bez práce nie sú koláče, no vstúpiť na pracovný trh vôbec nie je ľahké.

Možno ste to zažili na vlastnej koži. Rozposlali ste stovky životopisov, napísali milióny motivačných listov, na pohovor ste si obliekli svoje najlepšie šaty a hoci vám sekretárka povedala, že sa vám ozvú, boli ste pre nich len ďalším kandidátom. Čoraz viac Európanov do 25 rokov má po opustení školských lavíc problém sa zamestnať. Najhoršia situácia je pritom u mladých Španielov, Chorvátov a Grékov, kde nezamestnanosť presahuje viac ako päťdesiat percent.

Viac..  Predaj nových áut v EÚ vzrástol vo februári o 10,1 %

Aby sa nezačalo hovoriť o stratenej generácii, Únia pripravila šetrné opatrenia. Záruka pre mladých má ponúknuť ľuďom do 25 rokov prijateľné pracovné miesto, stáž či odbornú prípravu do štyroch mesiacov od straty zamestnania alebo ukončenia štúdia. Plán, nad ktorým dohliada Komisia, činí rozpočet 6 miliárd eur a väčšina z tohto balíčku by sa mala použiť do roku 2015.

 Viac sa dozviete v priloženom videu.

O ruz

Odporúčame pozrieť

zamestnanie, rodova rovnost

Nezamestnanosť v eurozóne aj v EÚ dosiahla v novembri rekordne nízku úroveň

Miera nezamestnanosti v eurozóne v novembri 2023 klesla na najnižšiu úroveň v histórii týchto štatistík …

Consent choices