Peter Liese
Peter Liese, europoslanec a spravodajca. PHOTO: PHOTO © European Union 2014

Spravodajca v Európskom parlamente? Toto je jeho práca

Peter Liese
Peter Liese, europoslanec a spravodajca. PHOTO: PHOTO © European Union 2014

V posledných dňoch sa na pôde európskeho parlamentu zaoberali otázkami týkajúcich sa emisií CO2 z leteckej dopravy. Výbor EP pre životné prostredie prerokovával zmenu legislatívy o európskom systéme obchodovania s emisiami. Na jednej strane ide o verejný záujem a ochranu ľudí pred zhoršujúcou sa zmenou klímy a na druhej strane stojace podnikateľské záujmy leteckých spoločností.

Peter Liese, spravodajca sa snaží  dosiahnuť spoločné stanovisko EP a následne dôjsť ku kompromisu s Radou a Komisiou. Úlohy spravodajcu sú reprezentácia stanoviska a názorov jednej politickej skupiny, získať informácie, ktoré súvisia s problémom, komunikáciou v EP a mimo neho, a v neposlednom rade vedie rozhovory s mimovládnymi organizáciami a odborníkmi. Po získaní všetkých potrebných  informácii organizuje spoločné stretnutie.

Na druhej strane sa nachádza tzv. tieňový spravodajca, ktorý reprezentuje  skupiny a organizácie, ktoré majú možnosť čerpať výhody práve po zavŕšení jednania. Tie rokovali s predstaviteľmi jednotlivých členských vlád. Následkom toho oslabovali súčasné právne predpisy. Rada pri problematike CO2 mala silnú pozíciu a nechcela z nej poľaviť. Bolo potrebné začať vyjednávať. Tieňový spravodajca aj v tomto prípade stanovil podmienky, ktoré sú pre skupinu dôležité a za akých okolností môže dôjsť k podpisu spoločnej dohody.

Viac..  Európsky parlament odsúhlasil strop emisií pre každé priemyselné odvetvie

Základným materiálom je legislatívny návrh EK ako napríklad smernice a nariadenie. V každom prípade dôjde k pozmeňovacím návrhom, ktoré prehlbujú rozdiely medzi pôvodným a výsledným návrhom. Po dohode medzi jednotlivými politickými skupinami nasledujú ďalšie rokovania s členskými štátmi, tzv. Trialog.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O hag

Odporúčame pozrieť

emisie

Europoslanci prijali prísnejšie ciele emisií CO2 pre nákladné autá a autobusy

Europarlament v stredu prijal nové opatrenia, na ktorých sa už dohodol s Radou, na posilnenie …

Consent choices