Ivan Štefanec: Dokážem presadiť politiku, ktorá zlepší zamestnanosť na Slovensku

Ivan Štefanec (vľavo) FOTO: Flickr
Ivan Štefanec (vľavo) PHOTO: Flickr.

Strana SDKÚ-DS si zvolila za svojho lídra do májových eurovolieb Ivana Štefanca. Ten v slovenskej politike pôsobí od roku 2006 ako poslanec NRSR a člen Výboru NRSR pre európske záležitosti a financie, rozpočet a menu.

Kampane kandidátov do Európskeho parlamentu sú v plnom prúde, čomu by ste sa venovali, ak by ste boli zvolený?

Predovšetkým idem do volieb s ponukou riešenia toho najdôležitejšieho, a to lepšej zamestnanosti a pracovných príležitostí. Chcem to dosiahnuť podporou rôznych aktivít, ktoré s týmito problémami súvisia.  Mojou agendou je znižovanie daní a odvodov, rozhodne aj upravenie pracovného práva, aby bolo pružnejšie. Keď sa dostanem do Parlamentu budem sa usilovať, aby pre každého platili rovnaké pravidlá na európskom trhu. Moje témy sú aj lepšie vzdelanie, pretože je kľúčové k získaniu lepšej práce. Skrátenie byrokratických procedúr je tiež téma mojej kandidatúry, lebo si myslím, že menej je niekedy viac. Zníženie administratívnej záťaže pomôže nielen zamestnávateľom, ale i zamestnancom. Najmä malým podnikateľom, ktorí tvoria najviac pracovných miest.

Akými spôsobmi propagujete Vašu kandidatúru?

Každý deň sa stretávam s občanmi. Chodievam aj za prvovoličmi, ktorých zaujímajú voľby do Európskeho parlamentu. Chcem navštíviť všetky krajské a okresné mestá. Pravdupovediac, kampaň nie je tak intenzívna ako u kandidátov prezidentských volieb. Začiatkom apríla zintenzívnie.

Koľkých ľudí chcete osloviť?

Myslím si, že priamy kontakt je najúčinnejšou formou počúvania občanov, ale aj prezentovania svojich názorov. Nevyhýbam sa žiadnemu stretnutiu. Chcem osloviť tisíce až desaťtisíce občanov. Náhodnými stretnutiami na ulici, návštevami škôl až po stretnutia s občanmi v kluboch dôchodcov.

Viac..  Martin Hojsík o raňajkovej smernici: Rodičia chcú vedieť, čo natierajú deťom na chlieb

Prečo by ľudia mali voliť práve vás?

Dokážem presadiť politiku, ktorá zlepší zamestnanosť na Slovensku. Sme malá krajina, počtom obyvateľov sme len 1% z celého európskeho trhu. Ale sme súčasťou najväčšieho svetového trhu na svete – európskeho. Chcem presadzovať politiku na európskej úrovni. Hlavne s cieľom, aby na Slovensku bolo viac práce a vzdelania. Stojím si za tým, že by mali platiť všetky pravidlá rovnako pre každého. Moja ponuka je seriózna a to aj preto, že patrím do najväčšej Európskej ľudovej strany.

Preferencie SDKÚ v poslednej dobe výraznejšie klesli. Nemôžeme vašu kandidatúru považovať za akýsi politický útek zo Slovenska?

Európskou politikou sa zaoberám od svojho vstupu do parlamentu. Od roku 2006 som členom Výboru NRSR pre európske záležitosti. Ľudia by ma mali voliť, lebo som vždy dôsledne presadzoval ekonomické princípy na európskej pôde cez národný parlament. Dokážem sa ozvať, keď sa mi niečo nepáči. Svoj aktívny prístup a skúsenosti najmä z podnikania chcem využiť pre veci verejné.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal líder eurokandidátky SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

O mve

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices