Na Ukrajine to vrie! Rusi sa zmocnili Donecka, vyhlásili nezávislosť

rusko
PHOTO: Ilustračné Flickr.

DONECK – Ruskí separatisti v Donecku na východe Ukrajiny vyhlásili nezávislú republiku. Chcú sa pripojiť k Rusku a prezidenta Vladimira Putina požiadali o vojenský zásah. Demonštranti sa v Luhansku na Ukrajine zmocnili zbraní. Informáciu priniesol Hlas Ruska.

Putin, pomôž nám!

Jeden z hlavných predstaviteľov demonštrácie oznámil, že „od tejto chvíle je Donecká oblasť nezávislou republikou. Hurá!“ Video zverejnila vo vysielaní ruská televízia RT. Snem takzvanej republiky požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina o vstup dočasného mierového kontingentu. Dav na ulici reagoval skandovaním hesiel ako „Rusko, Rusko“ a „Putin, pomôž nám“.

„Sme pripravení bojovať za naše myšlienky, ideály, ale bez podpory Ruska to bude ťažké,“ vyhlásili separatisti. Do 11. mája sa má v Donecku uskutočniť referendum, ktoré má schváliť pridruženie k Ruskej federácii. Presný termín plebiscitu ešte nebol stanovený, podľa agentúry Interfax má byť koordinovaný aktivistami v Charkove a Luhansku na východe Ukrajiny.

Kyjev určite zareaguje

Okolo budovy sa zhromaždili stovky ľudí, ktorí toto rozhodnutie podporili. Zo všetkých strán znie sovietská hymna a ďalšie sovietske piesne, ľudia plačú. „Vo vzduchu je cítiť, že toto rozhodnutie dlho zrelo,“ vylíčil spravodaj na Donecku.

Súčasne pripustil, že Kyjev odpovie na túto udalosť. Podľa agentúry Interfax ukrajinská tajná služba SBU chystá protiopatrenia, aby odvrátila destabilizáciu východných regiónov krajiny.

Granáty a dymovnice

Proruskí aktivisti na východe Ukrajiny v nedeľu obsadili sídlo gubernátora v Donecku. Sme proti tej bande v Kyjeve! Chceme colnú úniu s Ruskom. Kyjev ani Európska únia nás nepočúva,“ konštatovala jedna z demonštrantiek.

Polícia nasadila vodné delá. V centre mesta vybuchovali granáty a dymovnice. Demonštrácia má vyjadriť podporu príslušníkov poriadkových jednotiek Berkut, ktoré zadržala ukrajinská polícia kvôli účasti na februárovej streľbe do protivládnych demonštrantov v Kyjeve.

Viac..  Európska komisia upozorňuje na riziko hladomoru v Pásme Gazy

Zničiť a rozdeliť Ukrajinu

Kyjev za nepokoje viní šéfa Kremľa Vladimira Putina. na východe Ukrajiny sa podľa úradujúceho premiéra Arsenija Jaceňuka odohráva plán, ktorý má viesť k destabilizácii situácie a následného vpádu ruských vojsk.„Všetkým je jasné, že sa napĺňa protiukrajinský plán vedúci k tomu, aby cudzie vojská prekročili hranice a obsadili ukrajinské územie. Nedopustíme to,“ prehlásil premiér a varoval, že „cieľom je rozdeliť a zničiť Ukrajinu.“

Putin dnes navštívil sídlo ruskej tajnej služby FSB. Varoval pred hrozbou, aby Západ nezneužil ruské nevládne organizácie na deštruktívne účely. Doporučil jasne rozlišovať medzi nelegálnymi opozičnými aktivitami a extrémizmom. FSB, nástupkyňa soviestkej tajnej polície KGB, tiež nesmie poľaviť v ostražitosti voči severokaukazským povstalcom a hrozbe teroristických útokov.

Hlúpy žart ruských veľvyslancov

Na internete sa objavil audiozáznam telefonátu ruských veľvyslancov pre Zimbabwe, Malawi a Eritreu. Diplomati preberali podporu svojich hostiteľských krajín. Keďže sa ruské menšiny vyskytujú všade vo svete, mohli by vyhlásiť referendum o pripojení k Rusku, hovoria so smiechom a menujú Škótsko, Benátky, Aljašku či Londýn.

Moskva nepotvrdila, či je na nahrávke skutočne zaznamenaný hlas veľvyslancov Sergeja Bachareva a Igora Čubarova.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putinova vojna urýchlila zelenú transformáciu Únie

Ruský vodca Vladimir Putin svojou vojnou na Ukrajine nevedomky urýchlil zelenú transformáciu Európskej únie (EÚ), …

Consent choices