Charkovskí radikáli skončili vo väzení, Ukrajina riskuje občiansku vojnu

charkov
PHOTO: Flickr.

CHARKOV/KYJEV – Ukrajinské poriadkové sily na východe krajiny opäť ovládli sídlo oblastnej správy v Charkove, kde zatkli približne 70 proruských separatistov. Úrad od radikálov vyčistila špeciálna jednotka Jaguár z centrálnej Ukrajiny a to bez obetí na životoch. Medzi zatknutými nie sú žiadni Rusi. V Donecku a Luhansku sa stále vyjednáva. Moskva vyzvala Kyjev, aby okamžite ukončil vojenské operácie na východe Ukrajiny, kde vládne hrozba občianskej vojny.

ZÁPALNÉ FĽAŠE

„Charkov. Začala protiteroristická operácia. Centrum mesta je uzavreté. Rovnako ako stanice metra. Nepanikárte. Až skončíme, všetko opäť otvoríme,“ napísal Avakov na sociálnej sieti. Ďalej uviedol, že policajti zatkli približne 70 separatistov. Operácia sa podľa ministra odohráva bez použitia strelných zbraní.

Podľa agentúry Unian napadnutý úrad vyčistila od separatistov špeciálna jednotka Jaguár z centrálnej Ukrajiny. Žiadne obete na životoch neboli hlásené. Ukrajinským úradom sa podľa agentúry Interfax počas noci podarilo vytlačiť proruských aktivistov zo sídla miestnej televízie. Pri zásahu v sídle oblastnej správy „časť demonštrantov začala hádzať do okien zápalné fľaše, niekoľko miestností sa vznietilo.“

NA VINE JE MOSKVA

Kvôli nepokojom na východe krajiny Kyjev posilnil ostrahu hraníc a rovnako vyslal policajné posily z ďalších regiónov do Charkovskej, Doneckej a Luhanskej oblasti. Ukrajinskí predstavitelia obviňujú z celej vzbury Mosvku.

V pondelok proruskí separatisti v Donecku a v Charkove vyhlásili vlastnú ľudovú republiku. Požiadali tiež o vojenskú pomoc Ruska. V Luhansku vzbúrenci obsadili kanceláriu ukrajinskej tajnej služby a zmocnili sa skladu zbraní. Ukrajinskí predstavitelia sú presvedčení, že za napätím na východe krajiny stojí Rusko.

BEZ RUSKA TO NEJDE

Jeden z hlavných predstaviteľov demonštrácie oznámil, že „od tejto chvíle je Donecká oblasť nezávislou republikou. Hurá!“ Video zverejnila vo vysielaní ruská televízia RT. Snem takzvanej republiky požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina o vstup dočasného mierového kontingentu. Dav na ulici reagoval skandovaním hesiel ako „Rusko, Rusko“ a „Putin, pomôž nám“.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

„Sme pripravení bojovať za naše myšlienky, ideály, ale bez podpory Ruska to bude ťažké,“ vyhlásili separatisti. Do 11. mája sa má v Donecku uskutočniť referendum, ktoré má schváliť pridruženie k Ruskej federácii. Presný termín plebiscitu ešte nebol stanovený, podľa agentúry Interfax má byť koordinovaný aktivistami v Charkove a Luhansku na východe Ukrajiny.

MŔTVY TERORISTA

Tajná služba FSB dnes potvrdila likvidáciu vodcu severokaukazského povstalca Doka Umarova. O smrti muža, ktorého Rusko, USA i Európa zaradili na zoznam teroristov, médiá špekulovali celé mesiace. Umarov sa snažil odtrhnúť severný Kaukaz od Ruska a vytvoriť islamský štát.

Umarovu smrť oznámili médiá už 18. marca s tým, že novým šéfom kaukazského emirátu sa stal Ali Abu-Muchammad. Ten prehlásil, že „Umarov bol zavraždený na Alláhovej ceste a nespreneveril svoju prísahu.“

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

ukrajina-eu

Februárový samit EÚ s Ukrajinou sa uskutoční v Kyjive

Samit Ukrajiny a Európskej únie (EÚ) sa uskutoční 3. februára v Kyjive. V pondelok o …

Consent choices