Euro v závere týždňa v okolí hladiny 1,3700 EURUSD

euro
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Štatistický úrad EÚ [Eurostat] uplynulý pondelok zverejnil predbežný údaj o cenovom vývoji v eurozóne za mesiac marec. Ukázalo sa, že miera inflácie opäť spomalila a to na úroveň len 0,5 % medziročne a je tak štyrikrát pomalšia než cieľ stanovený ECB. V prvom momente euro na zverejnené číslo reagovalo oslabením na úroveň 1,3725 EURUSD, no následne sa prehuplo do zisku.

Obchodníci totiž rýchlo vybrali zisky a zobrali na vedomie víkendové komentáre nemeckého zástupcu v ECB Weidmanna, podľa ktorého by ECB nemala na pomalší cenový rast spôsobený najmä cyklickými faktormi reagovať prehnane. Po príchode amerických obchodníkov k monitorom sa euro dokonca dostalo nad hladinu 1,3800 EURUSD, ktorú ale neudržalo a v samom závere dňa sa obchodovalo na úrovni 1,3770 EURUSD,“ hovorí Eva Sadoská, analytička Poštovej banky.

V utorok euro voči doláru mierne posilnilo a obchodovalo sa v okolí hladiny 1,3800 EURUSD aj napriek mierne slabším marcovým predstihovým indikátorom PMI.

Spoločná mena eurozóny si v stredu voči doláru pohoršila a oslabila z rannej úrovne 1,3820 EURUSD na večerných 1,3770 EURUSD. Pod pokles eura sa podpisovali najmä očakávania pred zasadnutím ECB. Hoci základný scenár pred štvrtkovým stretnutím centrálnych bankárov počítal s ponechaním menovej politiky v eurozóne bez zmeny, do úvahy pripadalo aj jej ďalšie uvoľnenie. Draghi a jeho kolegovia však trhom nepripravili žiadne prekvapenie.

Na stole je podľa guvernéra Draghiho celá sada nástrojov, no ECB sa zatiaľ k žiadnemu neodhodlala. Euro v úvode tlačovej konferencie zamierilo nahor nad hladinu 1,3800 EURUSD, no v ďalších minútach sa stiahlo a pokleslo až pod hladinu 1,3700 EURUSD. Piatkové obchodovanie na menovom páre EURUSD bolo stále poznačené štvrtkovým rozhodnutím ECB nemeniť menovú politiku. Euro sa voči doláru obchodovalo v okolí hladiny 1,3700 EURUSD a výraznejšie jeho kurzom nezamávali ani dáta z amerického trhu, ani šumy z prostredia ECB o pripravovanom kvantitatívnom uvoľňovaní.

Viac..  Martin Hojsík: Aj zástupca malej krajiny môže patriť k 12-tim najvplyvnejším politikom Európskeho parlamentu

Spomedzi mien nášho regiónu dokázal minulý týždeň výraznejšie posilniť len maďarský forint, ktorý si voči euru polepšil v „predvolebnom týždni“ o necelé percento na piatkových 305,70 EURHUF. Poľský zlotý získal za týždeň voči euru 0,2 % a v piatok večer sa obchodoval na úrovni 4,1630 EURPLN. Česká koruna bola opäť veľmi stabilná a v piatok sa obchodovala voči euru na totožnej úrovni ako v pondelok, t. j. 27,440 EURCZK.

ECB zostáva pripravená uvoľniť menovú politiku

Nosnou udalosťou štvrtkového obchodovania bolo, tak ako už tradične prvý štvrtok v mesiaci, zasadnutie ECB. Hoci základný scenár počítal s ponechaním menovej politiky v eurozóne bez zmeny, do úvahy pripadalo aj jej ďalšie uvoľnenie. Prekvapenie sa však napokon nekonalo.

Európski centrálni bankári len zopakovali to, čo omieľajú už niekoľko mesiacov a teda, že sú pripravení ďalej uvoľniť menovú politiku prostredníctvom štandardných i menej štandardných opatrení. Bankári tak hovorili o možnosti zníženia úrokových sadzieb, ale aj zastavení sterilizačných operácií či spustení kvantitatívneho uvoľňovania. Na stole je tak stále celá sada nástrojov, no ECB sa zatiaľ k žiadnemu neodhodlala. Tento týždeň nás čaká zasadnutie poľskej NBP [v stredu 9. apríla], od ktorého očakávame potvrdenie základnej úrokovej sadzby na úrovni 2,50 %. Následne vo štvrtok zasadne britská BoE, ktorá by mala základnú sadzbu ponechať na úrovni 0,50 %.

O red

Odporúčame pozrieť

Český biznis už prešiel na euro, úvery v korunách podnikateľov prestali lákať

Minulý rok má šancu zapísať sa do českej histórie ako významný míľnik v uprednostnení eura …

Consent choices