Nová vláda v Nemecku definitívne odklepla minimálnu mzdu 8,5 eura na hodinu

bundestag
Bundestag, Berlin. PHOTO: Flickr.

Nová ľavo-pravá vláda v Nemecku definitívne odklepla minimálnu mzdu vo výške 8,5 eura na hodinu od roku 2015. Má však zaujímavé výnimky, ktorými by sa mohol inšpirovať aj nejeden slovenský odborár. Nepokrýva dlhodobo nezamestnaných po prvých šesť mesiacov kontraktu, či stážistov. Pri sezónnych pracovníkoch bude zavedená až o dva roky. Pravidelne sa bude upravovať od roku 2018. Tak ako všade inde, negatívne dopady bude mať minimálna mzda aj v Nemecku.

Pod touto mzdovou úrovňou pracuje v Nemecku pomerne dosť ľudí a zákon pre nich znamená zlé časy. Deutsche Bank odhadla stratu na pol až jeden milión pracovných miest. Na týchto pracovných miestach pracuje veľa migrantov z chudobnejších častí EÚ (áno, tam sa ráta aj Slovensko) aj iných končín sveta. Ich zvýšené nároky na sociálny systém po zavedení minimálnej mzdy (dávky v nezamestnanosti) určite neprospejú všeobecne negatívnej nálade, ktorá sa voči nim v posledných mesiacoch v Nemecku vyostruje. Väčšina Nemcov si minimálnu mzdu všimne až vtedy, keď budú dlhšie čakať na prezlečenie postele v domove dôchodcov, či zápasiť s automatickou pokladňou v supermarkete. Tešiť sa nemôžu ani Francúzi, ich minimálka je 9,53 eur na hodinu, takže nízko kvalifikovaní si stále ľahšie nájdu prácu v Nemecku.

Hľadanie práce bude témou v Únii aj naďalej. Posledná štvrťročná správa Komisie o nezamestnanosti našla v roku 2013 len minimum signálov, že situácia sa zlepšuje. Rok 2013 bol v znamení rekordnej nezamestnanosti, klesajúceho disponibilného príjmu domácností a poklesu stability pracovných miest.

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

V marci vypadlo zo španielskych databáz 16 600 nezamestnaných

Aspoň v číslach si polepšilo inak katastrofálne nezamestnané Španielsko. V marci z databáz vypadlo 16 600 nezamestnaných, čo je pre marec najviac od roku 2006. Či to bolo vďaka nájdeniu práce, alebo štatistickou fintou, to nevieme. Podľa nových predpovedí má španielska ekonomika narásť v roku 2014 o 1,2 %, čo je viac ako skoršie predpovede. To im však nebráni prognózovať nedodržanie dohodnuté kritérium deficitu aj v roku rok 2015.

Grécko vyhralo ďalšiu zo série nekonečných bitiek od roku 2010 a Trojka mu vyplatí tranžu 8,3 miliardy eur zo schválených pôžičiek. V návale optimizmu minister financií Stournaras povedal, že krajina má dosť peňazí na fungovanie na najbližších 12 mesiacov a nový balík pomoci nebude potrebný. Nebolo to však úplne bezbolestné, koalícia stratila ďalšieho neposlušného poslanca a má majoritu už len o dva hlasy.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Finančná dohoda s EK pridáva Slovensku ďalšie milióny k Plánu obnovy a odolnosti SR

Vláda Slovenskej republiky dnes odsúhlasila novú Finančnú dohodu medzi Európskou komisiou a Slovenskou republikou. Výsledná suma, ktorá …

Consent choices